News Flash:

Cum se pune varza murata la butoi. Afla pretioasele secrete de la Radu Anton Roman – Dupa 3 saptamani, varza e gata

23 Octombrie 2017
9509 Vizualizari | 0 Comentarii
Varza murata este extrem gustoasa si nu trebuie sa lipseasca din retetele de sarmalute, insa multe dintre noi fac greseala de a o pune la acrit in butoaie de plastic. Asa ca am adunat cele mai bune ponturi intr-o ampla lista, asa cum ne invata Radu Anton Roman in celebra carte „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti“, pentru ca varza pe care o pui la murat in butoi sa iasa perfect.
Ai nevoie de 20-25 de verze, 20 crengi de marar uscat, 10 radacini de hrean,  10 legaturi de cimbru uscat, 4-5 pumni boabe de porumb, sare, cam 1,5 kg, grunjoasa, 1 pahar piper boabe, 3-4 gutui galbene.

Cum se pune varza murata la butoi. Afla pretioasele secrete de la Radu Anton Roman – Cum pregatesti verzele si butoaiele

* Butoiul trebuie sa fie de stejar. Poti pastra in el diverse tipuri de tuica (daca vrei ca varza sa aiba o zeama limpede). De asemenea, este indicat ca butoiul sa aiba o cana, adica un cep de lemn sau de metal, fixat in el, prevazut la capatul liber cu un robinet.
* Varza se lasa aproximativ 15 zile afara, ca sa o atinga bruma si sa se fragezeasca.
* Butoiul de stejar se opareste si se lasa o zi cu apa si 1 kg de var nestins in el, ca sa se curete de impuritati. Butoiul se spala iar, in cateva ape clocotite. Si capacul (poate fi o structura din sipci, in forma de gratar) se opareste bine.

Citeste si Legatura dintre varza murata si cancer

* Pe fundul butoiului (asezat in pivnita) se presara un strat de sare, foi de varza, cimbru, marar, boabe de porumb si cateva felii de gutui.
* Verzele se curata de primele foi si se scobesc in zona cotorului, apoi se indeasa bine in butoiul de lemn, cu scobitura in sus.
* Se pune sare pe fiecare varza, iar in butoi, printre ele se mai pun radacini de hrean, marar, porumb, cimbru, piper si felii tari de gutuie. Se pune un alt strat de verze si se continua procedura pana se umple butoiul.

* In dreptul cepului se face o impletitura din crengute de marar, sa nu se astupe, sa se poata trage varza. (Se va scoate si se va turna la loc, de mai multe ori la rand, zeama din butoiul cu cu varza acra, pentru a dizolva sarea depusa la fund).
* Ultimul strat este de sare, nu de varza. Apoi se potriveste capacul si se apasa cu o lespede de gresie, ca sa isi lase varza apa mai repede. Se acopera butoiul cu o carpa curata si se lasa asa o zi si o noapte, fara sa se umble la el.
* Daca dupa acest interval varza nu a lasat apa cat sa o acopere, se mai adauga apa fiarta si racita, suficienta cat sa acopere compozitia.

Citeste si Cum sa ai varza murata in doar cateva zile

* Dupa o saptamana, se goleste butoiul pe la cep, se vantura zeama de varza si se toarna inapoi in butoi, pe deasupra.
* Acum se gusta zeama si se mai potriveste de sare: fie se mai sareaza varza, fie se mai ia din lichid si se inlocuieste cu apa simpla.
* Butoiul, capacul, lespedea se sterg cu un prosop inmuiat intr-o bautura alcoolica tare, de preferabil rachiu.
* O data pe saptamana se mai trage zeama de varza, adica se pritoceste (se scoate si de toarna la loc, de mai multe ori la rand, zeama din butoi), pana cand varza s-a acrit de tot. Apoi zeama se trage la un interval de 10-20 de zile, in functie de cat de cald sau frig este afara. Dupa 3 saptamani de cand a fost pusa la butoi, varza murata din butoi ar trebui sa fie buna.
* Iarna, cand zeama este limpede, acra si aromata, se poate pune in sticle. Acestea se inchid bine cu dopuri, la fel ca sticlele de vin, cu ceara sau smoala, si se pun la pastrare. Cu ajutorul lor poti acri ciorbele vara.
Sursa: „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti“, Radu Anton Roman, Editura Paideia, 2001

preluat de pe clickpoftabuna
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

var nestins
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1508 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014870 (s)