News Flash:

Cum se prepara mancarea de bame

20 Decembrie 2018
567 Vizualizari | 0 Comentarii

In pietele din Romania, acolo unde se gasesc, bamele sunt vandute la pretul de 4 - 5 lei pentru 100 de bucati. De mentionat ca pentru prepararea a patru portii sunt necesare aproximativ 300 de pastai, acestea cantarind aproximativ 1 kg.

Ingrediente pentru 4 portii:  

  • 300 de bame / aprox. 1 kg
  • 6-8 rosii/ aprox. 1 kg
  • 4 cepe, tocate marunt
  • 2 ardei sau gogosari
  • 2 vinete
  • 5 linguri ulei de masline
  • o lingurita sare
  • 4 linguri de otet

Mod de preparare:

Inainte de preparare, bamele trebuie curatate prin separarea palarioarelor din dreptul coditei, cu un cutit. ”Pentru a nu avea consistenta mucilaginoasa, bamele trebuie oparite inainte sa fie puse la prajit. Astfel, se pune la fiert o cantitate de aproximativ 1,5 l de apa, in care se adauga o lingurita de sare. Dupa ce da in clocot, se adauga o cescuta de otet si bamele care trebuie lasate la foc numai doua, trei minute, pana cand isi schimba culoarea si se inmoaie”, explica Florica Raduta, gospodina din Buzau.  

Ulterior, bamele se pun in strecuratoare si trebuie trecute printr-un jet de apa rece. In paralel, intr-o  tigaie se incalzeste uleiul si se soteaza ceapa cu putina sare. Ulterior se adauga si celelalte ingrediente. ”Mai intai se pune ceapa la calit, apoi trebuie puse rosiile decojite si tocate, vinetele, la fel, cojite si taiate in cubulete mici. Dupa ce se inmoaie legumele, se adauga peste ele o cana cu apa, delicat dupa gust si bamele scurse intre timp”, spune Florica Raduta.  

Mancarea se lasa la fiert cam 20, cel mult 30 de minute, la foc potrivit. Se potriveste gustul cu sare si usturoi iar mancarea se serveste cu marar tocat deasupra. Portia poate fi completata cu bucati de carne prajita, de pui sau porc.

Ce indicatii au bamele

Potrivit specialistilor, bamele ajuta la reglarea tranzitului intestinal si detoxifierea colonului, avand o cantitate considerabila de fibre la 100 de grame de legume. In afara de fibre, bamele contin un compus mucilaginos, care este o fibra solubila, ce ajuta tranzitul intestinal. Bamele contin, de asemenea, un procent ridicat de apa, care favorizeaza alaturi de continutul in fibre tranzitul intestinal si diureza.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mancare bame reteta bame
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1742 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022108 (s)