News Flash:

Cum se prepara cea mai gustoasa zacusca de vinete: secretul gospodinelor pentru un preparat desavarsit

31 August 2016
6342 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6695 RON (+0.0035)
USD: 4.0518 RON (+0.0170)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Sunt pline rafturile magazinelor cu diferite tipuri de zacusca, dar zacusca de vinete facuta in casa nu are competitie. Amestecul de vinete coapte cu gogosari, rosii si ceapa este o combinatie care ofera satisfactie oricarui gurmand. Zacusca este un preparat deosebit de gustos, raspandit in majoritatea regiunilor din Balcani. In Serbia este numita „Ajvar”, iar in Bulgaria „Lutenica”.
In Romania, in functie de regiune zacusca se face cu ghebe, peste, cu orez sau cu morcovi. Ingredientele de baza sunt, insa, aceleasi: vinete coapte, gogosari copti, suc de rosii, ceapa, sare, piper si foi de dafin. Cel mai bine este sa coci legumele la foc de lemne si sa fierbi amestecul in cantitate mare, pentru ca (spun gospodinele), astfel gustul va fi mai bun. Si aragazul de la bloc face treaba buna, iar o portie de cateva kilograme de zacusca e la fel de gustoasa ca una fiarta la cazan mare, scrie Food Story.

Ingrediente (pentru 10-12 borcane de 400 mililitri):

5 kg vinete
3 kg gogosari
3 kg ardei capia
1 kg ceapa
2 litri suc de rosii
1 litru ulei de floarea-soarelui
sare
piper boabe
frunze de dafin
cimbru

Mod de preparare:

Vinetele, gogosarii si ardeii capia se coc afara, pe gratar sau in cuptor, in tavi tapetate cu folie de aluminiu. Se curata legumele coapte, se indeparteaza cozile si semintele si se lasa in boluri pentru a se raci. Se toaca apoi la cutit sau intr-un robot de bucatarie, fara a arunca sucul pe care il lasa. Ceapa se toaca marunt si se caleste-o intr-o oala mare, in care a fost incins uleiul de floarea soarelui. Cand devine aurie si se inmoaie se adauga vinetele, gogosarii si ardeii capia tocati, iar apoi sucul lasat de legume. Se fierb la foc mic spre mediu timp de 20-25 de minute, dupa care se adauga sucul de rosii, frunzele de dafin si cimbrul. Amestecul se lasa sa fiarba pana cand uleiul se ridica la suprafata. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust, se amesteca bine, iar apoi se stinge focul. La final, se incinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Zacusca se toarna in borcane, dupa ce s-a racit putin, iar dupa ce borcanele au fost sigilate se pun pe o tava si se baga in cuptorul incins timp de o ora. Borcanele se scot si se acopera cu un prosop gros, ca sa se raceasca treptat. Zacusca pusa in borcane se depoziteaza intr-un loc intunecos si racoros.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

zacusca vinete reteta zacusca zacusca iarna
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1754 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012755 (s)