News Flash:

Cum se pregateste un pate sanatos

7 Mai 2012
4712 Vizualizari | 0 Comentarii
Pate
Ficatul este un aliment dificil; o parte din copii il mananca cu placere, insa cea mai mare parte il refuza, strambandu-se si invocand ba consistenta lui inecacioasa, ba ca ar fi amar la gust.  Insa ficatul de pui nu-l putem exclude din alimentatia copilului, din mai multe motive: in primul rand, el reprezinta o importanta sursa de fier. Este principala calitate a acestui aliment. Apoi gasim in acelasi ficat surse de vitamina A si B. Astfel, pateul de ficat devine o optiune, inlocuind ficatelul de pui pe care parte dintre copii nu-l prea doresc.

Pateurile de ficat din comert sunt “masluite” cu o gramada de inlocuitori; contin multe alte elemente si foarte putin ficat, indiferent ca vorbim despre pate de ficat de pui, de porc, sau alte variante; procentul de ficat este intre 15 si 25%. In  primul rand, este suficient sa ne uitam la culoarea lor, atunci cand deschidem cutia: un pate de ficat natural, preparat din casa, are culoarea maro inchis, exact ca cea a ficatului natural; mai toate pateurile din cutie sunt rosiatice, din cauza colorantilor si a nesfarsitelor E-uri de tot felul, care se gasesc din abundenta. Sa nu uitam de conservanti si alte resturi de carne si avem o imagine completa a pateului de ficat gata preparat.

Iata, in schimb, cum putem prepara un pate de ficat de pui foarte sanatos si extrem de gustos pentru copiii nostri, pe care, astfel, ii putem determina sa consume ficatei, fara ca ei sa stie neaparat asta (mai ales atunci cand nu iubesc acest aliment, atat de necesar, totusi, pentru sanatatea lor).

Ingrediente:

500 gr ficatei de pui proaspeti
 6 cepe medii
o jumatate de pachet de unt
doua linguri de ulei de masline
sare
o lingurita de patrunjel proaspat sau uscat tocat marunt
jumatate de pahar de vin rosu, tip “Lacrima lui Ovidiu” (optional)

Mod de preparare:

Spalati foarte bine ficateii si puneti-i la scurs intr-o strecuratoare. Atentie mare la aspectul lor, un ficat sanatos de pui trebuie sa fie de culoare rosu inchis; pe cei mai alburii sau cu pete decolorate ii puteti da la o parte, fiindca acela este un ficat bolnav.

Pana cand ficateii se scurg de apa, curatati cepele si taiati-le solzisori. Intr-o tigaie mai inalta, puneti uleiul de masline si jumatate din untul necesar pentru aceasta reteta. Cand untul s-a topit, puneti ceapa la calit. Nu e nevoie sa adaugati apa, de data aceasta, fiindca untul oricum contine apa, asa ca ceapa nu se va praji, ea se va distui. Cand ea devine transparenta, puneti ficateii si lasati-i sa se faca foarte bine; este esential pentru un pate de ficat reusit si correct preparat. Spre sfarsit, adaugati jumatatea de pahar de vin – daca doriti – putina sare si patrunjelul tocat. Mai lasati pe foc 5-7 minute, sa se evapore complet alcoolul. Apoi dati la o parte si cat preparatul este fierbinte, folositi blenderul pana obtineti un pate de ficat foarte fin ca textura. In aceasta etapa adaugati si restul de unt si mixati din nou.

Cat pateul este cald inca, luati un bol in care sa incapa toata cantitatea (sau doua boluri mai mici) si puneti peste el o folie alimentara, in care turnati continutul de pate de ficat. Tasati bine, inchideti folia si lasati la racit; apoi bagati bolul in frigider. Cand s-a racit, rasturnati continutul pe o farfurie, indepartand folia. Puteti orna pateul de ficat cu bucatele de rosii si masline, astfel incat sa fie atragator pentru copii.

sursa: sfatulparintilor.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cepe unt sare patrunjel vin rosu strecuratoare tigaie boluri frigider
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2344 viz    0 com
2556 viz    0 com
2551 viz    0 com
3676 viz    0 com
5961 viz    0 com
1910 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1565 (s) | 34 queries | Mysql time :0.033540 (s)