News Flash:

Cum se pregateste pate brisee

25 Ianuarie 2013
1588 Vizualizari | 0 Comentarii
Ingrediente:

300 g faina alba
150 g unt nesarat (80-82% grasime) rece, taiat in cubulete mici
½ lingurita sare
8-9 linguri de apa rece
1 lingurita zahar (optional)
tava de tarta cu baza/ pereti detasabili cu diametrul de 24-26cm
 
Mod de preparare:

 
Amesteca faina, sarea (si zaharul) intr-un bol larg. Adauga cubuletele de unt rece. Este important ca untul sa fie de buna calitate si cu cat mai multa grasime pentru ca asta inseamna ca are o cantitate mica de apa.
 
Acum incepe munca, incet si cu grija. Lucreaza cu degetele, cu ambele maini si sfarama bucatelele de unt, amestecand in acelasi timp prin faina. Rezultatul final trebuie sa arate ca niste boabe de orez acoperite de faina. (daca folosesti robot de bucatarie, acest proces ar dura fix 15 secude si ar fi gata dupa cateva pulsatii). Cu mana lucrezi mai greu si iti trebuie cateva minute bune.
 
Nu framanta prea mult untul in faina. Acesta se va inmuia si in final va acoperi faina, ceea ce nu va permite o absorbtie buna a apei cand o vei dauga. Rezultatul va fi un aluat fragil care se va rupe usor in bucati. Adauga apoi apa rece si framanta incet cu mainile. Vei simti aluatul lipicios, dar pe masura ce incorporeaza toata faina se va desprinde usor de pe mana. Chiar daca nu are un aspect compact, aluatul tau este gata.
 
Formeaza din el o bila de aluat, aplatizeaza-l cu mana, inveleste-l in folie alimentara si pune-l la frigider. Trebuie sa stea la rece cel putin 30 de minute. Racirea permite glutenului din faina sa se “relaxeze” si untului sa se intareasca, ceea ce va face aluatul mai usor de manevrat si intins, fara sa se lipeasca de blatul de lucru. In plus, ii da textura crocanta.
Odata ce s-a racit il poti intinde cu sucitorul. Si aici e un secret. Daca e prea rece nu poti sa il intinzi si foaia de aluat se va rupe, daca nu s-a racit suficient se va lipi de masa. Temperatura potrivita se simte pe masura ce capeti experienta. Daca se rupe putin aduna-l la loc in foma de bila si ia-o de la capat. Daca devine lipicios, inveleste-l din nou in folie si mai tine-l la frigider.
 
Intinde aluatul pe o suprafata presarata cu faina. Incearca sa ii pastrezi forma rotunda ca sa il poti pune usor in tava de tarta. Ruleaza dinspre centru spre exterior, rotind din cand in cand foaia de aluat. Cand ajunge la diametrul si grosimea dorita, ruleaza-l usor pe sucitor si pune-l in tava. Ai grija ca diametrul aluatului sa fie mai mare cu pana la 5 cm peste cel al tavii. Apasa usor aluatul incat sa se muleze pe forma tavii. Nu incerca sa il intinzi mai mult pentru ca se va rupe atunci cand se coace.
 
Rupe marginile care atarna peste tava sau taie-le cu un cutit. Inteapa aluatul din loc in loc cu o furculita si pune-l din nou la frigider, macar 15-20 de minute, inainte sa il coci in orb.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

faina alba unt nesarat sare apa rece zahar bol larg folie alimentara
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1786 (s) | 34 queries | Mysql time :0.031767 (s)