News Flash:

Cum se pastreaza laptele daca nu ai frigider?

28 Aprilie 2014
989 Vizualizari | 0 Comentarii
Laptele este unul dintre cele mai sensibile si usor alterabile alimente, de aceea, nu putem concepe pastrarea lui in alte conditii decat la frigider. Rusii au inventat insa una dintre cele mai neobisnuite si interesante metode a-l conserva pe termen lung, folosindu-se de... broaste. Iata cateva metode prin care se poate prelungi termenul de valabilitate al laptelui in absenta frigiderului sau a altei surse de racire.

Broastele impiedica laptele sa se strice

Timp de secole intregi, rusii au folosit broastele pentru a pastra laptele proaspat la temperatura camerei si a-l impiedica sa fermenteze ori sa se branzeasca. Desi multa vreme, a fost considerata doar un mit sau o legenda, metoda este reala si functioneaza.

In 2010, un studiu derulat in Universitatea Emiratelor Arabe Unite a demonstrat ca anumite secretii pe care le elimina broastele au proprietati antibacteriene si antifungice. Acestea se numesc peptide antimicrobiene si sunt bogate in aminoacizi. Este vorba de un cocktail format din 76 de peptide cu proprietati diferite.

Exista insa si combatanti ai acestei teorii, care sustin ca acest cocktail bogat in proprietati antiseptice este ineficient in corpul uman si chiar toxic, putand duce la aparitia unor probleme grave de sanatate.

Bicarbonatul de sodiu, un conservant natural

O alta metoda cunoscuta de a creste termenul de valabilitate al laptelui, in absenta frigiderului, consta in conservarea lui cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Adauga o lingurita de bicarbonat de sodiu in oala cu lapte, apoi pune-l la fiert si lasa-l sa dea in clocot. Il poti pastra la temperatura camerei, intrucat bicarbonatul va impiedica fermentarea sau alterarea lui.

Fierberea prelungeste valabilitatea laptelui

Simplul proces de fierbere, la temperaturi crescute, ajuta la conservarea laptelui si la posibilitatea de pastrare a acestuia fara frigider, macar pentru o zi. Chiar daca implica fierbere, procesul de pasteurizare este diferit si mult mai complex. Presupune fierberea laptelui la temperaturi de pana la 100 de grade Celsius, urmata apoi de racirea brusca a acestuia, la 4-5 grade Celsius, pentru distrugerea agentilor patogeni si pentru prevenirea alterarii alimentului.

sursa: acasa
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

retete lapte temperatura lapte
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1577 (s) | 34 queries | Mysql time :0.027108 (s)