News Flash:

Cum se mananca la Venetia

29 Ianuarie 2013
1412 Vizualizari | 0 Comentarii
Despre Venetia, Truman Capote a spus odata ca “e ca si cum ai manca o intreaga cutie de bomboane cu lichior dintr-o suflare”. E irezistiba, dar sufocanta. Si totusi, pe langa Carnavalul care o transforma an de an intr-o mare de turisti agitati, Venetia pastreaza autenticitatea frumoaselor orase italiene si intinde in fata cautatorilor culinari adevarate comori.

Venetia e un oras neobisnuit prin canalele sale. E definitia romantismului si a seductiei. O definitie care i se aplica la scara mare, dar si la nivelul gustului. Al simturilor incantate de arome originale pe care numai aici ai sa se le gasesti. Sub masca bucatariei de strada, a teraselor si cafenelelor de duzina stau ascunse cateva preparate speciale pe care numai Venetia a stiut sa le faca faimoase.
 
Ciocolata, cafea si retete intrate in istorie

Venetia este unul dintre primele orase ale Europei care a apreciat ciocolata la adevarata ei valoare si, probabil, tot printe primele care au adoptat cafeaua ca moda de relaxare. In jurul anului 1615 comerciantii venetieni au inceput sa o aduca din Orient spre Europa, asa ca nu a trecut mult pana cand Venetia a deschis prima cafenea. In Piazza San Marco inca mai functioneaza una dintre cele mai vechi cafenele din Italia - Caffe Florian deschisa in 1720.

Atat cafeaua, cat si ciocolata sunt ingredinetele principale ale celui mai cunoscut desert venetian, care a incantat nu numai Italia, ci lumea intreaga – tiramisù. In cea mai pura si simpla forma a lui este bazat pe piscoturi inmuiate in cafea neagra, crema mascarpone si un strat fin de cacao presarat la suprafata.
 
Si daca tiramisu nu era suficient pentru a ramane in istoria bucatariei, Venetia a mai pus ceva pe tava lumii: carpaccio si cocktailul Bellini (botezate dupa numele unor pictori faimosi din epoca de aur a Venetiei). Sunt cele doua inventii cu care se mandreste barului Harry's, deschis in 1931. A fost si este un loc de intalnire al marilor vedete. Candva era vizitat de Truman Capote sau Ernest Hemingway si azi n-ar fi exclus sa dai nas in nas cu vreo celebritate aici.
 
De la mamaliga la delicatese

Pana la gusturile rafinate, Venetia a trecut prin timpuri mult mai grele. Nu se manca risotto si nici nu se bea sampanie. Mesele de baza erau formate din polenta (mamaliga) si paste cu cartofi (gnocchi). Si aproape totul se punea bine la pastrare: uscat, la sare, marinat sau in otet. Si o parte din vechile traditii pastreaza si azi farmecul bucatariei venetiene autentice prin codul afumat, fasolea uscata sau pestele marinat.
 
Desi la prima vedere pare o bucatarie sobra si austera, mai degraba nordica decat din insorita Italie, Venetia nu epateaza prin lux. Nu are nici aroma de trufe, nici parfum de sofran, nici feluri de mancare cu eticheta locala. Poate si pentru ca a fost poarta de deschidere spre Europa a numeroase bunatati culinare aduse de pe alte continente imprumutand din fiecare gust cate ceva.
 
Venetienii iubesc inca simplitatea pastelor, mancarea emblema a Italiei, atat de banala, dar transformata prin ingredientele locale. La Venetia gasesti cele mai bune paste cu calamari si cereneala de sepie.
 
Aromele puternice ale bucatariei timpurii s-au pastrat pana azi. Sarde in saor sau sardine prajite cu ceapa marinata in otet este un fel de mancare autentic venetian, dar bucatarii au stiut sa ii adauge o nota moderna punand stafide sau seminte de pin.
 
Ceea ce stii despre bucataria italiana in general nu se aplica in totalitate in Venetia: usturoiul, rosiile sau branzeturile sunt tonul, nu muzica bucatariei venetiene. In schimb, hrana marii: frutele de mare si pestele sunt ceea ce bucatarii de aici stiu ca au mereu la indemana, asa ca multe din meniurile lor se bazeaza pe asta. Ce putea fi altfel mai bun in bucataria unui oras aflat pe ape?
 
Bunatatile iernii

Venetia e un oras de vazut si simtit iarna, in ciuda aglomeratiei din perioada Carnavalului. Iarna e cel mai bun moment sa descoperi secretele lagunei, in lumina cetoasa, pe canale mici, impins de un gondolier.

In iarna e un bun moment sa vezi pietele locale: piata de peste cu nenumaratele specii aduse la mal de pescari priceputi, cumparate direct de acolo de catre restaurante sau pietele de legumele cu esentele tari ale bucatariei venetiene: radicchio (in toate formele si nuantele), broccoli (pe care venetienii il alinta amorini), conopida (pe care o numesc broccoletti), fasole pestrita (apreciata pentru gustul dulceag) si anghinare de iarna (doar primii muguri ai viitoarelor anghinare care ajung la maturitate abia in primavara). Toate sunt crescute in laguna, se lauda localnicii, pe solul usor sarat.
 
Meniu de turist

La Venetia trebuie sa gusti Rixi e bixi sau Risi e bisi uimitor prin simplitatea lui pentru ca este doar un orez cu pancetta si mazare.
 
Moleche – o specie mica si verde de crab prajit, Pasta e faxioi – care iti va aduce amite de ciorba de fasole romaneasca pentru ca e o supa cu boabe de fasole si taitei, Polenta e schie – creveti pe un pat de polenta foarte moale small sau Bigoli in salsa – paste cu sos de anghinare si ceapa.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

caffe florian ciocolata tiramisu truman capote ernest hemingway
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1743 (s) | 23 queries | Mysql time :0.025980 (s)