News Flash:

Cum se ingrijeste zambila la ghiveci

20 Aprilie 2018
353 Vizualizari | 0 Comentarii

Sunt frumoase, colorate si parfumate, dar la scurt timp dupa ce le bagati in casa se ofilesc, se ingalbenesc si mor. Trebuie sa stiti ca Zambila din ghiveci (Hyacinthus orientalis) are nevoie de conditii similare celei din gradina. Prin urmare lumina, temperatura si pamantul trebuie sa fie la fel.

Sa tineti Zambila din ghiveci la caldura este prima si cea mai mare dintre greselile pe care le puteti face atunci cand primiti floarea. In primul rand pentru ca planta vine de afara, de la temperaturi scazute, iar din cauza diferentei mari de grade va suferi un soc termic.

In al doilea rand, oricum Zambila are nevoie de temperaturi scazute pentru a creste si inflori. Temperatura oprima este undeva in jur de 16-17 grade. O temperatura mai ridicata va scurta semnificativ perioada de inflorire.

Deci cel mai potrivit loc pentru a tine Zambila la ghiveci este pe un pervaz sau intr-un balcon cu temperaturi mai reci. Acolo are si lumina multa.

Apa in exces omoara Zambila din ghiveci. La fel ca in cazul altor bulboase, si bulbul Zambilei putrezeste la umiditate mare. Cu toate acestea, aveti grija sa nu lasati planta sa sufere de sete. Se uda moderat, dar constant.

Nu mutati zambila din ghiveciul in care ati cumparat-o, chiar daca vi se pare mic. De obicei culoarea ghiveciului este culoarea pe care o vor avea florile, dar se intampla ca recipientul sa fie si negru. Mutati bulbul in gradina sau intr-o jardiniera mai mare abia dupa ce florile se trec. Zambila prefera solurile si substraturile de cultura usoare, bogate in humus, foarte bine drenate, fertile, cu pH usor acid.

E important sa ingrijiti Zambila si dupa ce florile s-au trecut, daca vreti sa va bucurati si in primavara urmatoare de florile ei. Taiati tija florala cand florile se ofilesc si devin inestetice. Pastrati frunzele. Udati in continuare in aceleasi conditii si taiati de tot frunzele abia cand sunt pe trei sferturi ingalbenite.

In acest fel dati posibilitatea bulbului sa acumuleze substante hranitoare pentru a forma noua plantuta pentru anul urmator.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

hyacinthus orientalis zambila
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1535 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012576 (s)