News Flash:

Cum se gateste cea mai gustoasa ciorba de cartofi fara carne. Cele doua ingrediente secrete cunoscute de putine gospodine

4 Iulie 2017
17985 Vizualizari | 0 Comentarii
Ciorba de cartofi este una dintre cele mai usor de pregatit, insa nu putini sunt cei care spun ca nu le place, pentru ca nu este suficient de gusotasa. Pentru a-i determina si pe cei mai pretentiosi sa o manance cu placere, sunt doua ingrediente secrete, pe care numai unele gospodine le cunosc.
Tanti Ileana, o batrana de 83 de ani din Maramures, spune ca intotdeauna a preferat ciorba de cartofi, insa restul familiei sale nu-i impartasea preferinta culinara. „Copiii mei nu voiau sa o manance cu niciun chip. In special fiica cea mica, prefera sa nu manance nimic, decat sa guste ciorba de cartofi. Spunea ca nu are niciun gust. Asa ca a trebuit sa fiu inventiva”, povesteste acum batrana. Astfel, spune ea, a trebuit sa gaseasca ingrediente care sa-i dea un gust mai bun. „La noi, in Maramures, se gateste cu rantas. Este faina care se prajete putin in ulei, apoi se adauga smantana si apoi se toarna in ciorba. Dar gatita in felul acesta nu aveam sanse sa o conving pe cea mica, asa ca am renuntat la asta si am preferat sa gatesc cu ingroseala. Este facuta din aceleasi ingrediente, adica faina cu smantana, dar nu se prajesc”, mai spune ea. In incercarile sale de a oferi o aroma deosebita, tanti Ileana spune ca cel mai mare succes l-a avut atunci cand a folosit usturoi si leustean din plin.

Pentru reteta, avem nevoie de:
5-6 cartofi
1-2  morcovi
1 radacina patrunjel
½ radacina telina
1 legatura leustean
1 legatura patrunjel
1-2 catei de usturoi
200 ml smantana
1-2 linguri faina alba
condimente: sare, piper, boia etc.
(optional) o jumatate de ardei

Mod de preparare:

Cartofii se curata, se taie cubulete si se pun la fiert cu morcovii taiati felite mici, subtiri, impreuna cu celelalte radacinoase si cu ardeiul. Ba, acestea chiar se pot pune putin mai repede la fiert decat cartofii, pentru ca se fierb mai greu, mai explica tanti Ileana. Separat, faina se amesteca cu smantana, cu atentie, pentru a nu se face cocoloase. Daca se obtine o pasta este prea groasa, se poate dilua cu putina apa, apoi, cand cartofii si legumele sunt fierte, se toarna peste ele. „O mai las la fiert cateva minute, iar la final adaug usturoiul si verdeata taiata marunt, dupa care o mai las doar un minut, opresc focul si pun capacul. Astazi folosesc usturoi granulat, care este mult mai slab, dar oricum da un gust bun”, mai explica batrana. Ea spune ca aroma pe care o da verdeata si usturoiul este foarte placuta.

sursa: adevarul
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

smantana usturoi cocoloase aroma
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1711 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020313 (s)