News Flash:

Cum se face turta cu julfa la manastire

11 Decembrie 2014
30110 Vizualizari | 0 Comentarii
Ingrediente:

4 kg faina alba
5 sticlute cu esenta de vanilie
3 kg biscuiti macinati
5 kg seminte canepa
1 kg miez nuca macinata
3 kg zahar

Mod de preparare:


Din faina se prepara un aluat relativ tare, adaugandu-se doar un praf de sare. Coca obtinuta nu se lasa la dospit, caci, neavand drojdie, se poate coace indata. Pentru ca turtitele sa fie aproape simetrice, aluatul se imparte in parti aproximativ egale, cam de dimensiunea unui mar obisnuit. Dupa ce se intinde foarte bine cu facaletul si se presara faina, in asa fel incat sa para ca o foita subtire, turta se coace pe plita incinsa bine, apoi se pune la uscat. Este de preferat ca turtele sa fie coapte cel putin cu 2-3 zile inainte de prepararea prajiturii.

Samanta de canepa se pune la uscat pe soba, cum facea bunica, apoi se macina. Batranii o bateau in piua. Astazi, nemaiavand asa ceva, ne vom servi de rasnita de piper ori cafea. Intr-un vas mare se pune canepa macinata, apoi se adauga cam 5 l apa calda. Cu o lingura de lemn se amesteca bine, pana cand apa adaugata devine de un alb galbui. Lichidul obtinut, numit in unele locuri lapte de gaina, se strecoara prin tifon intr-o cratita mai larga. Se adauga din nou aceeasi cantitate de apa calda peste canepa, repetandu-se actiunea. Cratita cu cei 10 l de lichid se pune sa fiarba la foc nu foarte iute. Cand continutul incepe sa clocoteasca, deasupra se ridica un fel de crema, asemanatoare cu urda cand se fierbe zerul la stana. Acea crema se ia usor cu paleta, se pune intr-un vas, lasandu-se la racit. Separat se pun la foc aprox. 6 l apa in care se adauga 1 kg de zahar, lasandu-se sa fiarba pentru obtinerea siropului in care vor fi insiropate turtele.

In acest timp, peste crema de canepa racita in prealabil, se adauga biscuitii macinati, nuca maruntita, esenta de vanilie si zahar dupa gust, apoi se amesteca pana se formeaza o pasta fluida.
Turtele uscate se trec prin siropul fierbinte, asezandu-se apoi pe un platou sau alta forma; peste ele se asterne un strat subtirel de crema, repetandu-se actiunea pana la obtinerea unui foietaj suficient de inalt ca sa poata fi apoi taiat. Deasupra ultimei foi se presara fulgi de cocos ori nuca macinata, pentru aspect. Sfarsindu-se toate, platoul sau forma cu prajitura se va aseza la un loc racoros, dar nu foarte rece. Dupa ce turta cu julfa s-a racit, se tine la frigider. La momentul servirii, se taie patratele de aprox. 5 cm.

sursa: doxologia
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto


turta julfa pelincile domnului scutecele domnului retete craciun
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1585 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020158 (s)