News Flash:

Cum se face painea rustica cu cartofi

13 Februarie 2012
3543 Vizualizari | 0 Comentarii
Paine rustica cu cartofi
Ingrediente:

 680 g cartofi
  665 g de faina alba tip 550
 4 lingurite sare
 1 lingura (de supa) plina cu drojdie uscata
  120 ml apa de la fierberea cartofilor calduta
 2 linguri ulei de masline

Mod de preparare:

Spalam bine si fierbem cartofii cu tot tu coaja impreuna cu jumatate din cantitatea de sare, pina vedem ca sint moi. Ii scoatem din apa, ii lasam la racit, ii curatim si ii strivim. Masuram 120 ml de apa, iar cand aceasta este calduta, punem drojdia in ea, pentru cinci minute.

Punem cartofii striviti in cuva robotului, adaugam dupa cele cinci minute drojdia cu tot cu apa, adaugam uleiul si amestecam pana se omogenizeaza bine ingredientele. Acum adaugam faina, restul de sare si framintam la viteza mica timp de 3 minute, apoi la viteza mijlocie timp de 11 minute. La inceput vom avea un aluat tare si sfarimicios, care in timpul framintarii devine "elastic" si frumos. Dupa ce am terminat de framintam, acoperim vasul cu o folie transparenta si lasam in loc caldut si ferit de curentii de aer sa dospeasca timp de 35 de minute. Aluatul va creste, dar nu exagerat de mult, adica nu-si va dubla volumul.

Impartim aluatul in doua bile, in cazul meu doar o bila, o aplatizam si incepem sa rulam aluatul spre noi, ultima bucatica o intindem un pic mai mult si presaram faina peste ea. Ii dam o forma cit de cit rotunda si punem piinea cu taiatura dedesubt, pe un prosop pe care am presarat faina, presaram inca un pic de faina deasupra si acoperim cu un prosop. Lasam la dospit din nou 35 de minute, timp in care dam drumul la cuptor la 190 de grade, lasam si tava de la aragaz sa se infierbinte.

Acum, scoatem tava de la aragaz, am presarat putina faina deasupra (tava trebuie sa fie intoarsa, adica cu "fundu-n sus"), intoarcem usurel piinea cu taietura in sus si o asezam pe tava. Bagam piinea in cuptor, stropim peretii cuptorului cu apa si o lasam timp de 45 de minute (190 grade). La fiecare 8-10 minute am repetat stropitul cu apa.
Scoatem piinea din cuptor o lasam sa se raceasca bine, apoi taiem si servim.
Ingredientele mentionate sunt necesare pentru doua portii. Paine rustica cu cartofi pregatita de Daniela.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cartofi sare drojdie apa viteza mica aluatul bila tava aragaz
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1617 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019662 (s)