News Flash:

Cum se face painea?

16 Ianuarie 2014
1740 Vizualizari | 0 Comentarii
Ingrediente:

750 gr faina normala (tip 55)
2 lingurite de drojdie uscata (sau echivalentul in drojdie proaspata - 30 gr)
2 lingurite rase de sare
600 ml de apa calda (nu fierbinte)

Mod de preparare:

Intr-un castron mai mare se amesteca faina cu drojdia si sarea. Daca utilizati drojdie proaspata, dizolvati-o in 100 ml de apa calda din cei 600 ml prevazuti initial si adaugati-o in faina odata cu restul apei.
Se amesteca vartos ingredientele pana la omogenizare. Nu se framanta! Aruncati putina faina peste aluat si acoperiti castronul cu folie de plastic sau cu un capac perfect adaptat castronului. Ideea este ca fermentatia drojdiei sa se faca in mediu umed si caldut.Se lasa la crescut aluatul 2 ore. Daca temperatura ambianta e mai ridicata de 20°C, 1 ora jumatate e suficient, daca dimpotriva e mai rece, puteti lasa mai mult.

Aluatul e moale, lipicios si plin de bule de aer. Dupa ce aluatul a crescut, incalziti cuptorul la 240-250°C. Dupa ce aluatul a crescut, incalziti cuptorul la 240-250°C. Daca cratita, tava, tuciul, in fine, recipientul pe care-l veti utiliza, are tendinta sa lipeasca, puneti hartie de copt inainte de a pune aluatul, sau incingeti vasul in cuptor in timp ce acesta se incalzeste, ca sa fie fierbinte in momentul in care puneti aluatul. Eu am incalzit o cratita emailata cu tot cu capac in cuptor inainte de a pune painea. Cu o lingura, dezlipiti aluatul din castronul in care a stat la crescut si rasturnati-l in recipientul in care il veti coace.

Puneti un capac adaptat vasului, si coaceti acoperit 40-50 de minute (depinde de cuptor si de puterea lui). Apoi se scoate capacul si se mai coace descoperita inca 15-20 minute, scazand temperatura la 180-200°C. Painea se incearca daca e coapta bine ciocanind cu degetul in coaja de pe fund, trebuie sa sune a gol! Daca vi se pare necesar, o mai lasati cateva minute pe gratar in cuptor.

sursa: sfatulparintilor
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

retete culinare culinar bzi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1626 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022752 (s)