News Flash:

Cum se face o frittata delicioasa

20 Martie 2013
7921 Vizualizari | 0 Comentarii
Substitutul perfect pentru o omleta, frittata este o combinatie de oua, legume proaspete, ierburi aromatice si putina branza. Are cate ceva din bucataria franceza si spaniola; e buna si calda, si a doua zi.

Nu, nu e omleta asa cum s-ar zice dupa aspect. E mai pufoasa si mai gustoasa. E urmatorul pas dupa ce te-ai plictisit definitiv de doua oua batute si trantite in tigaie. Se mananca si fierbinte, si rece, iar partea minunata e ca nu trebuie sa te chinui sa o intorci de pe o parte pe alta fara sa ii strici forma perfect rotunda.

O reteta disputata

Unii spun ca e creatie italiana, altii ca e spaniola. Cert e ca apare in form asemanatoare in ambele bucatarii. In Spania celebrele tortilla de patatas seamana cu frittata, insa devin consistente si groase prin adaugarea cartofilor.

Spre deosebire de omleta, in care amesteci in acelasi bol, de la inceput ingredientele, la frittata le asezi in straturi, unul dupa altul in tigaie. Mai intai un strat de legume/carne/ingrediente de baza, apoi branzeturi rase sau taiate cubulete si apoi ouale batute bine.

Si tot spre deosebire de omleta, frittata se gateste si pe aragaz, si in cuptor. Incepi sa o coci la foc mic pana cand baza se intareste putin pe aragaz, apoi o bagi in cuptor chiar si o jumatate de ora, in functie de cate de mare este. Asta imi place cel mai tare la ea. Nu trebuie sa o pazesti, sa o descanti si sa te rogi sa ramana perfecta in tigaie.

Reguli simple pentru succes garantat

Nu exista reteta perfecta, nu sunt reguli stricte, ci cativa pasi de baza pentru a iesi la final un preparat care arata al naibii de bine. E recomandabila o tigaie din fonta sau un vas care sa poata fi bagat in cuptor, nu tigaia clasica cu maner de plastic. Si un vas/ tigaie de aluminiu merge, dar trebuie sa adaugi mai mult ulei ca sa fii sigur ca amestecul cu oua batute nu se va lipi.

Un truc bine de stiut este ca legumele pe care le adaugi sa nu aduca o cantitate de lichid suplimentara pentru ca risti ca frittata nu se coaca bine in timpul indicat. De aceea rosiile crude sau spancul fiert ar trebui scurse si uscate bine inainte sa fie adaugate.

Carnea cruda sau alte ingrediente care au nevoie de un timp mai lung de gatire ar trebui sotate, calite sau prajite putin inainte.

Orice reteta poate fi adaptata dupa gust si dupa numarul de guri pe care o va harni daca tii cont de regula ca un ou adaugat este echivalentul unei portii.

Frittata poate fi salvarea pentru resturile ramase in frigider de la o sunca buna, de la o bucata de cascaval afumat, o jumatate de ardei sau un dovlecel. Poate fi banala cu ciuperci, carnati si ceapa sau spectaculoasa cu sparanghel, masline si branza. Orice ierburi aromatice sau condimente iti plac isi pot face loc in reteta. Imaginatia e libera sa aleaga si sa inventeze o frittata care sa iti poarte numele.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

frittata legume proaspete oua batute creatie italiana foc mic tigaie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1686 (s) | 34 queries | Mysql time :0.032056 (s)