News Flash:

Cum se face branza feta acasa

10 Mai 2013
10592 Vizualizari | 0 Comentarii
Branza Feta se obtine din lapte de capra sau oaie si este un tip de branza extrem de apreciat si consumat in intreaga lume, datorita gustului si texturii cremoase, dar si faptului ca se preteaza la o multime de preparate si gustari pe care le mananci zilnic. Cu toate ca exista o multime de variante de branza Feta pe piata, niciuna nu se compara cu gustul si continutul sanatos al celei preparate de tine!

Ingrediente:

1 galon de lapte (3.8 l)
1/2 tableta cheag dizolvata in 1.4 ceasca apa
saramura (600 ml zer de branza cu 5 linguri de sare)

Ziua 1

Fierbe laptele de oaie sau capra intr-o oala din inox si adauga in el cheagul dizolvat in prealabil in apa. In cazul in care vrei sa obtii un gust cat mai asemanator cu al branzei Feta, poti adauga foarte putina lipaza (aditiv alimentar) in timpul fierbirii. Se mai poate adauga, pe langa cheag, dupa preferinta, si putina clorura de calciu.

Opreste focul dupa ce laptele fierbe. Lasa-l sa se raceasca si sa stea nemiscat timp de aproximativ 3 ore, pentru a se intari si a forma un cheag gros la suprafata.

Crusta inchegata la suprafata se taie cu un cutit in mai multe bucati, astfel incat sa poti scurge zerul printr-o panza, intr-o cratita. Lasa cheagurile de branza ramase in panza sa se usuce timp de 30 de minute si pastreaza si 600 ml de zer scurs in oala in care ai pus panza, pentru a prepara saramura.
Leaga bine panza la capete si atarn-o intr-un loc curat, la temperatura camerei. Dupa 24 de ore, compozitia ar trebui sa se fi transformat intr-o bucata solida de branza.

Zilele 2-4

Dupa ce au trecut cele 24 de ore, panza se despatureste si branza se taie in bucati destul de maricele. Se presara peste ele putina sare. Se lasa sa stea inca vreo 12 ore, acoperita doar cu o panza curata. Se repeta procedeul cu sare si in urmatoarele doua zile.

Ziua 5

Dupa sararea branzei, se prepara o saramura din zerul pastrat si sare si se baga branza in ea, intr-un bol suficient de inalt, astfel incat toate bucatile sa fie complet acoperite.

Se lasa la frigider, in saramura, timp de 4 saptamani. Dupa prima saptamana de stat in saramura, branza este gata de consum, dar specialistii sustin ca incepe sa capete gustul adevaratei branze Feta dupa ce sta in saramura mai mult timp.

sursa: acasa
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

branza feta ziua 1 crusta inchegata zilele 2-4 ziua 5 sararea branzei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1753 (s) | 34 queries | Mysql time :0.032325 (s)