News Flash:

Cum se fac mucenicii moldovenesti

11 Martie 2013
1754 Vizualizari | 0 Comentarii
Ingrediente:

1 kg faina alba de grau
25 g drojdie proaspata
250 g zahar
1 galbenus
4 oua de gaina mai micute
500 ml lapte dulce de vaca
coaja rasa de la o portocala
1 plic zahar vanilat
1 lingurita sare
150-200 ml ulei
3 linguri lapte dulce

Pentru sirop:

350 g zahar
2 plicuri zahar vanilat
500 ml apa
2 esente vanilie

Pt. uns:

nuca macinata
3 linguri miere calduta
1 lingurita scortisoara

Mod de preparare:

Mai intai, avem grija ca toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Laptele impreuna cu zaharul, sarea si coaja rasa de portocala le-am pus pe foc, amestecand din cand in cand pana zaharul s-a topit. Am lasat amestecul sa se racoreasca. Faina am cernut-o cel putin odata. Drojdia am dizolvat-o in putin lapte caldut, am pus un praf de faina, si am lasat maia sa creasca, la loc caldut cca 10 minute.
Am pus drojdia calduta in mijlocul fainii, amestecand cu o lingura de lemn, am adaugat laptele, ouale pe rand, iar la final am inceput sa incorporez uleiul caldut, framantand bine-bine cca 20 minute.
Am acoperit aluatul cu o folie alimentara si cu un prosop de bucatarie, si am lasat intr-un loc caldut, la crescut cca 1 ora, cand aluatul si-a dublat volumul.
Pe planseta unsa cu ulei am format macinicii, facand soluri pe care le-am rasucit, rezultand cifra 8. Am pus colaceii in tavi tapetate cu hartie de copt si unse cu ulei, lasat spatiu intre ele pt. a nu se lipi la copt. Am lasat la crescut 30 minute, apoi am uns colaceii cu amestecul de galbenus, lapte si zahar vanilat.
Am dat tavile, pe rand, la copt, in cuptorul preincalzit, pentru cca 20 minute, la foc potrivit.
Cat colaceii au stat la copt, am pregatit siropul, fierband apa si zaharul cca 5 minute de la primul clocot. Am oprit focul, iar cand amestecul s-a linistit am adaugat esenta de vanilie (mergea si un pic de rom).
Mierea am pus-o la incalzit pe baie de aburi.
Cand colacii s-au copt, i-am lasat putin sa se racoreasca, apoi i-am trecut prin siropul caldut, i-am uns cu mierea calduta, i-am trecut prin nuca macinata si i-am pudrat cu putina scortisoara.
Am asezat frumos colaceii intr-o tava, si am turnat usor siropul ramas. Am lasat cca 1 ora sa-si traga siropul.

Mucenici recomandati de Simona.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

drojdie proaspata zahar galbenus zahar vanilat sare ulei lapte dulce
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1826 viz    0 com
3883 viz    0 com
5065 viz    0 com
2449 viz    0 com
1908 viz    0 com
1575 viz    0 com
2756 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1730 (s) | 34 queries | Mysql time :0.031968 (s)