News Flash:

Cum se explica poftele alimentare de tot felul!

12 Septembrie 2013
1736 Vizualizari | 0 Comentarii
Pofta exagerata de mancare este cauzata, de regula, de o gestionare gresita a consumului de alimente. “Supraconsumul de produse industriale, bogate in zaharuri si grasimi, face ca hormonul care da senzatia de satietate sa ramana permanent activ, inducand foamea continua. Acest lucru este determinat de fluctuatiile greutatii, adoptarea unui program de masa haotic, dar si de stresul psihic”, explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Selectia alimentara se face si dupa cum sunt ambalate alimentele, gust, culoare etc. Pentru a evita un supraconsum, apelati la o dieta diversificata si respectati un program regulat al meselor.

1. Pofta de dulce
Pofta de dulce e normala, insa problemele incep cand senzatia e din ce in ce mai frecventa si greu de stapanit. E posibil ca aceasta pofta sa fie un semn ca organismul nu are suficient crom sau magneziu, care afecteaza insulina. “Cand insulina nu mai poate transporta glucoza din sange in interiorul celulelor pentru a fi transformata in energie, celulele sunt permanent infometate, inducand dorinta de dulce”, explica Mencinicopschi.
Atentie insa ca din cauza dulciurilor puteti ajunge obezi, pentru ca surplusul de glucoza este transformat in grasimi.

2. Pofta de sarat
Cei care poftesc des la alimente sarate s-ar putea sa sufere de hipertensiune arteriala sau de deshidratare cronica. Pofta de sarat poate indica si o lipsa de calciu si potasiu. “Organismul pierde saruri atunci cand transpiram excesiv”, explica nutritionistul Corina Zugravu, medic primar igiena alimentatiei si nutritie.
Atentie: excesul de sare grabeste aparitia osteoporozei, dar si aparitia aritmiilor cardiace si hiper excitabilitatii neuromusculare (crampe musculare, nervozitate).

3. Pofta de carne
Scaderea rezervelor de proteine determina pofta de mancare. Consumul de mezeluri, carnati si pateuri nu scade aceasta pofta, deoarece organismul nu primeste proteine de calitate.
“Tinerii sau cei care sufera de anemie feripriva au pofta de carne pentru ca au lipsa de fier si au nevoie de proteine de calitate superioara. Va recomand sa aveti o dieta diversificata din care sa faca parte in special carnea de peste, de pui, oua”, recomanda Corina Zugravu.

4. Pofta de fructe
Pofta de fructe poate fi expresia carentelor de enzime, vitamine si minerale. “Fructele de padure, coapte si proaspete, aprovizioneaza organismul cu enzime alimentare active, vitamine naturale, antioxidanti”, explica Mencinicopschi.

5. Pofta de cafea
Dorinta nestapanita de a consuma cafea poate indica o carenta de sulf si fier. Lipsa fierului tradeaza consumul mic de proteine si vitamine din grupul B. “Surse bune de sulf sunt carnea, pestele, ouale, lactatele, varza,broccoli, conopida, cerealele integrale, germenii proaspeti de grau, lintea, nautul, ceapa, usturoiul. Fierul se gaseste in organe de animale, carne, oua, ciuperci, patrunjel, boia de ardei, cacaociocolata neagra, cafea”, exemplifica prof. Mencinicopschi. Cafeaua de dimineata asociata cu un produs fainos (biscuit, croissant) duce la eliberarea rapida de carbohidrati care forteaza echilibrarea nivelului de zahar din sange. Cafeaua ajuta si la eliberarea de adrenalina.

sursa: doctorul zilei
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pofte alimentare mencinicopschi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1154 (s) | 34 queries | Mysql time :0.024932 (s)