News Flash:

Cum se conserva legumele de primavara

20 Mai 2013
1581 Vizualizari | 0 Comentarii
Nu putem sa pastram toate legumele si fructele de sezon proaspete in frigider. Unele dintre ele pot fi puse la pastrare pentru lunile in care dispar de pe piata. Afla cum sa le congelezi sau sa le conservi, dar si cateva retete in care sa le folosesti imediat ce le-ai cumparat.

Sparanghel. Alege tulpini de sparanghel verzi si cu textura ferma. Varfurile ar trebui sa fie mici si cu mugurii inchisi. Sparanghelul este o leguma delicata care isi pierde rapid dupa recoltare calitatile nutritionale. Asa ca, ar trebui gatit sau conservat foarte repede dupa ce l-ai cumparat.

Pana la 4 zile il poti tine in conditii bune in frigider. Il poti congela sau usca. Pentru congelare poti blansa tulpinile de sparanghel timp de 2-3 minute, in apa clocotita. Daca ai un aparat care sa inchida ermetic (in vid) pungile, poti sa pui, astfel, sparanghel neblansat la congelator. Se va pastra proaspat si de un verde puternic.

Uscarea sparanghelului se poate face intr-un aparat de deshidratare, la soare sau in cuptor, dupa ce a fost blansat. Este o metoda buna daca vrei sa il folosesti in supe sau tocanite. Incearca o salata de sparanghel cu menta.

Praz. Cand cumperi praz, alege fire lungi, cu diametrul de maxim 2 cm, cu frunze verzi si capete neuscate. Daca speli prazul inainte sa il pui la frigider, ai grija sa fie uscat complet. Il poti pune in pungi de plastic si va sta proaspat pana la o saptamana. Prazul poate fi feliat rondele, blansat, scos in apa rece cu gheata si apoi pus la congelator. Se pastreaza bine pana la un an. Gateste o supa de praz.

Anghinare. Este o leguma care poate fi gatita si in cuptor si la aburi si transformata in feluri de mancare gustoase. Alege anghinare proaspete cu frunze ferme, cu o culoare verde inchis, care aproape ca scartaie atunci cand sunt frecate una de cealalta.

Fara sa o speli, poti pastra anghinarea la frigider timp de 4 zile. O poti conserva si pentru perioada mai lunga, pana la 8 luni, la congelator. Ca pregatesti anghinarea pentru congelare trebuie sa o cureti si sa o tai in sferturi sau jumatati, in functie de cat de mare este. Se pune in apa cu zeama de lamaie ca sa previi oxidarea. Se blanseaza timp de 2-5 minute si se lasa la scurs si racit. Anghinarea pregatita astfel se pune in recipiente pentru congelare umplute cu apa cu lamaie.
Prepara o crema de anghinare.

Spanac. Alege frunzele de spanac de un verde inchis, cu codite crude. Orice alta infatisare a spanacului iti arata ca e cules de prea multe zile si e pe cale sa se ofileasca. Nu il spala decat inainte sa il folosesti, pentru ca altfel se va ofili mai repede.

Spanacul e grozav atunci cand il cumperi proaspat, dar il poti savura tot timpul anului daca il pui la pastrare. Cea mai rapida metoda este blansarea si apoi congelarea lui. Poti sa il tii si la borcan, insa acest procedeu iti va lua mai mult timp pentru ca nu numai ca va trebui sa gatesti spanacul la aburi, dar dupa ce il pui in borcane acestea trebuie sterilizate pentru cel putin o ora. Iata o reteta de mamaliga cu spanac si cascaval.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sparanghel tocanite praz anghinare spanac
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1660 (s) | 34 queries | Mysql time :0.031260 (s)