News Flash:

Cum se congeleaza alimentele

12 August 2013
6676 Vizualizari | 0 Comentarii
Rolul congelarii este acela de a conserva o perioada indelungata alimentele. Pentru a incetini activitatea bacteriilor, a microorganismelor si a altor agenti care modifica caracteristicile organoleptice ale alimentelor, acestea se congeleaza la temperaturi care pot varia intre -10 grade C si -40 grade C. Temperatura de -10 grade C este temperatura minima necesara pentru stoparea proceselor degenerative.

Prin congelare, molecula de apa din tesut ingheata, formand cristale cu atat mai mari cu cat temperatura de congelare a fost mai aproape de 0. Ţine cont de faptul ca, prin solidificarea apei, alimentele isi maresc volumul prin congelare. Calitatile alimentelor se mentin ridicate invers proportional cu temperatura, astfel alimentele congelate la temperaturi mai joase vor fi mai aspectuoase odata decongelate decat cele congelate la temperaturi mai putin joase.

In general, se congeleaza carnea, legumele si fructele sau acele alimente care nu pot fi pastrate in alta parte si care se folosesc destul de des in bucatarie. Iata cateva recomandari pentru unele alimente:

- Peste: alege-l foarte proaspat si gata curatat. Trebuie congelat in ziua in care a fost cumparat. Durata de conservare: 3 luni pentru pestele alb, 1 luna pentru cel gras.

- Carne: este de preferat s-o transati in portii mici, pentru o singura masa. Nu congelati pasari decat daca au fost curatate, eviscerate si dezosate. Durata de conservare: 8-10 luni pentru carnea de vita si de pasare; 2 luni pentru carnea de porc; 2 luni pentru carnea tocata.

- Legume: se aleg cele mai proaspete si, inainte de congelare, se scufunda in apa clocotita (cu sare) timp de 2 minute. Apoi se lasa sa se scurga bine. Fasolea verde nu trebuie tinuta in apa, e suficient sa fie spalata bine si uscata. Durata de conservare pentru legume: 8 luni.

- Fructe: se spala, se curata de coaja si se taie in bucati de dimensiuni medii. Se clatesc in apa acidulata cu lamaie, se pun in caserole de aluminiu si se acopera pe jumatate cu un sirop rece, preparat din parti egale de zahar si apa. Durata de conservare: 10 luni.

- Mancare preparata: cu exceptia felurilor pe baza de cartofi, preparatele deja gatite se congeleaza fara probleme. Durata de conservare: 2 luni.

- Paine: prin congelare isi pastreaza mai mult prospetimea. Se congeleaza de azi pe maine sau pentru o durata de pana la 1 luna.

Cum se decongeleaza

Daca decongelezi alimentele la temperatura camerei, exista riscul ca germenii sa se inmulteasca necontrolat si sa ne imbolnaveasca. Cel mai indicat este sa decongelezi alimentele in frigider, scoase din ambalajul in care au fost congelate si puse intr-un vas acoperit cu o folie de plastic. De asemenea, poti decongela si in cuptorul cu microunde setat pe decongelare. Acesta favorizeaza incalzirea rapida din interior spre exterior, ceea ce reduce timpul de decongelare si scade risculd e oxidare a alimentelor.

Fructele si legumele de dimensiuni mici nu se decongeleaza, ci se pun direct la gatit. Nu arunca sucul fructelor si legumelor decongelate, fiindca are in compozitie o cantitate considerabila de vitamine si de minerale.

sursa: doctorulzilei
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bucatarie alimente peste carne legume fructe mancare preparata paine
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1719 (s) | 34 queries | Mysql time :0.030168 (s)