News Flash:

Cum sa gatesti retete italiene

25 Iunie 2013
2716 Vizualizari | 0 Comentarii
Cand esti cu gandul la vacanta de vara poti sa iti lasi cartile de bucate si sa te inspiri din bucataria italiana: proaspata si gustoasa. Si nu de oriunde, ci din Sicilia insorita si coastele ei umbrite de maslini si lamai. Uite ce ingrediente iti trebuie ca sa incepi festinul.

Bucataria siciliana pastreaza prospetimea generala a bucatariei italiene, dar adauga bunatatile locale ale insulei, pe care le are din abundenta. Soarele puternic, solul vulcanic si apele marii ii sunt prinicpalele surse pentru produse bune.

De-a lungul secolelor a fost invadata si colonizata de greci, romani, arabi si mai tarziu de spanioli, toate popoarele lasand urme si in gastronomia locala. Grecii le-au adus maslinele, vinul bun si laptele de oaie, ingredientul principal pentru branza Pecorino. Romanii i-au invatat sa cultive grane si pastele lor au devenit faimoase, iar arabii au fost primii care au plantat livezi intregi de citrice, le-au adus vinetele pe care le gasesti in reteta de caponata (foto) si stafidele folosite in deserturi. Mult mai tarziu, spaniolii au venit din Lumea Noua cu rosii si ardei iute, pe care acum le regasesti in toate bazele de sosuri pentru paste.

Ingrediente pentru gust sicilian

Daca te gandesti sa gatesti in stil sicilian ar trebui sa iti faci o rezerva din ingredientele esentiale ale bucatariei insulei.

Capere – pentru ca cele mai bune capere cresc pe insula Pantelleira, pe coastele Siciliei.

Ardei chili – proaspeti sau uscati pentru ca sunt esentiali in felurile de mancare picante, iar in bucataria siciliana sunt deseroi presaraiti ca decor peste feluri de mancare.

Fenicul – pentru ca acesta este unul din ingredientele care da parfum retetelor si este folosit in intregime: de la seminte pana la bulbul crud.

Lamai – pentru o granita rece sau pentru orice dressing de salata. Lamaile din Sicilia au note florale si un gust mai putin acru.

Paste – pentru ca sunt nelipsite din bucataria siciliana. Ai nevoie de orecchiette si bucatini daca vrei sa gatesti retete autentice.

Seminte de pin - de data asta nu pentru un pesto, ci pentru a adauga textura felurilor cu paste.

Peste proaspat – pentru ca Sicilia il are din abundenta : de la ton pana la peste spada, sardine, ansoa si fructe de mare (caracatita, midii, raci, crabi, arici de mare).

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bucataria italiana bucataria sicilian gastronomia locala capere
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1888 (s) | 34 queries | Mysql time :0.031077 (s)