News Flash:

Cum sa gatesti cu faina integrala?

20 Octombrie 2014
947 Vizualizari | 1 Comentarii
Faina integrala este din ce in ce mai populara in bucatariile tot mai multor familii, datorita proprietatilor hranitoare si sanatoase cu care este inzestrata. Desi contine de patru ori mai multe fibre decat faina alba si furnizeaza organismului doze crescute de magneziu si zinc, gatitul cu faina integrala este o arta gastronomica careia trebuie sa-i deslusesti secretele pentru a te bucura de mancaruri spectaculoase preparate cu ea.

Faina integrala nu poate inlocui faina alba in orice tip de reteta si nu orice preparat se preteaza la acest ingredient! Iata de ce trebuie sa tii cont atunci cand gatesti cu faina integrala!

Reguli pentru aluaturi

Exista aluaturi in care poti folosi doar faina integrala, dar si aluaturi in care este bine sa o combini cu cea alba, pentru a obtine textura dorita mai usor, astfel:

- pentru aluaturile rigide, tari (paine, pizza) - foloseste de la 50% pana la 100% faina integrala;
- pentru aluaturile moi, fragede (prajituri, placinte, biscuiti) - inlocuieste doar 50% din totalul de faina cu cea integrala.

Specialistii recomanda celor care nu au mai gatit niciodata cu faina integrala sa inceapa treptat, pentru a se obisnui cu textura si consistenta ei, si sa inlocuiasca, pentru inceput. doar 1/4 din totalul de faina din reteta cu acest ingredient.

Foloseste multe lichide
Specialistii sustin ca faina integrala tinde sa absoarba mai multe lichide decat faina alba. Astfel, daca optezi sa inlocuiesti faina alba dintr-o reteta cu cea integrala, pregateste-te sa adaugi un pic mai multa apa in modelarea aluatului.

Faina integrala nu se cerne
Spre deosebire de faina alba, cea integrala nu trebuie cernuta inainte de a fi folosita in preparate. Faina integrala nu este la fel de fina precum cea alba. Aceasta contine particule de grane, care-i ofera densitatea, gustul si calitatea nutritiva.

Pastreaza faina in frigider
Spre deosebire de faina alba, cea integrala trebuie tinuta in frigider sau congelator si scoasa si adusa la temperatura camerei doar in momentul in care este gatita. Grasimile continute de acest tip de faina, precum si aromele intense ale ingredientului sunt mai bine conservate la frigider decat la temperatura camerei.

sursa: acasa
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

faina integrala aluat faina retete culinar sfaturi gatit bucatarie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1496 (s) | 23 queries | Mysql time :0.021213 (s)