News Flash:

Cum sa faci poale-n brau ca in Moldova. Reteta manastireasca

11 Octombrie 2016
46901 Vizualizari | 0 Comentarii
Ingrediente:

750 gr faina (aceasta nu trebuie sa fie noua)
20 gr drojdie
lapte (pentru inmuierea aluatului si pentru desfacerea drojdiei)
sare (dupa gust)
75 gr unt topit + 50 gr unt netopit
1 lingura de untdelemn
2 lingurite de zahar pisat
3oua
500 gr branza (cas sau, si mai bine, branza de burduf – caz in care vom pune mai putina sare)

Mod de preparare:

Toate ingredientele, mai putin branza, se pun impreuna (albusurile se bat mai intai spuma). Desfacem drojdia in lapte si o adaugam si pe ea. Framantam aluatul, lapte caldut cat cuprinde faina (atat cat sa iasa aluatul destul de moale). Se taie aluatul, impartindu-l in bucati cam cat o portocala.

Deschidem cu sucitorul fiecare bucata de aluat, facand foi rotunde de marimea unei farfurii intinse (20 cm diametru). Branza se imparte in portii (in functie de cate foi avem). O intindem pe foaie cu ajutorul unui cutit, lasand pe margini o portiune de aluat libera de circa un deget.

Punem pe masa o foaie rotunda, cu branza pe ea. Cu amandoua mainile, apucam foaia, din dreapta si din stanga; indepartam mainile, astfel foaia subtiindu-se. Aceste doua capete ale foii sunt aduse apoi la mijlocul foii si apropiate, lipind marginile. Se face aceeasi operatiune cu celelalte capete ale foii, in acest fel avem parca patru poale suflecate.

Cu un cutit crestam aluatul adanc, pana la stratul de branza, in cele patru colturi care se fac intre aceste falduri. Marginile poalelor nu trebuie sa cada, groase, una peste alta, ci trebuie sa fie intinse; le crestam si pe ele. În acest fel, cele patru poale au la fiecare colt cate doua capete, care se imbina, colturile poalei din stanga imbratisand poala din dreapta si viceversa.

Luam o tava cat cuptorul de mare, o ungem cu unt si asezam placintele peste care trecem pamatuful din pene muiat in unt topit. Cuptorul trebuie sa fie foarte fierbinte. Coacem placintele pana se rumenesc.

Reteta a fost culeasa de Alexander Reinhardt si publicata in cartea „Povetele maicii Sofronia”, Editura Stefan.

sursa
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

placinta moldova placinta manastire poale brau
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1403 (s) | 34 queries | Mysql time :0.023727 (s)