News Flash:

Cum sa decorezi cat mai frumos un tort

12 Iunie 2013
3057 Vizualizari | 0 Comentarii
Pentru prajituri care macar sa se apropie de cele din reviste iti trebuie ceva ani de experienta si multa tehnica de manuit ustensile de cofetarie. Sunt, insa, si mici secrete pe care le inveti sau le furi in timp de la cei mai priceputi.

Sunt cofetar amator. De foarte multe ori torturile mele n-au nicio legatura cu fotografia retetei de la care am pornit (parca sa imi faca in ciuda) si nu mi se pare suficient ca au doar un gust demential. De foarte multe ori sunt ruinate de aspect, de forma care refuza sa fie perfect cilindrica, de floricele turtite de punga de patiserie. Perseverez, insa, si incerc de fiecare data sa fie mai bine.

Mi-au trebuit cativa ani si cateva prajituri distruse ca sa inteleg, de pilda, ca un tort nu se decoreaza cu crema pana cand nu este perfect racit.

Nu am nici pe departe aspiratia sa invat sa modelez figurine in martipan si nici sa prezint torturi de nunta, doar imi doresc ca ale mele sa fure ochii celor care le vad si abia apoi le gusta.

Trucurile pe care le stiu le-am invatat fie pe propriile prajituri, fie le-am vazut/auzit la altii si mi-au prins bine.

- Investeste in ustensile: pos de patiserie, cutit cu lama lunga si lata si varf roturnd, spatule pentru patiserie. Iti vor face viata mult mai usoara decat lingura sau cutitul clasic.
- Prea multa crema/ganache/frisca va incarca prea mult tortul, iar prea putina va lasa la vedere bucati din blat. Pentru o prajitura perfect neteda la aspect s-ar putea sa fie nevoie sa aplici si trei staturi de crema.
- Cremele trebuie sa fie la temperatura camerei pentru a putea fi intinse usor. Frisca este bine sa fie racita inainte de a fi folosita pentru a imbraca tortul.
- Nu decora tortul cu crema pana cand blaturile nu sunt racite perfect la temperatura camerei (si in functie de tort, chiar si in frigider).
- Dupa ce ai intins crema intre blaturi pune tortul la racit 15-30 de minute, astfel incat aceasta sa se intareasca si blaturile sa nu alunece unul peste altul cand vrei sa le imbraci pe exterior.
- Imbraca tortul cu un strat subtire de crema si mai pune-l o data la frigider. Asta iti va oferi o suprafata neteda si tare pe care sa intinzi stratul de crema final.
- Incepe cu lateralele si abia apoi poti decora si partea superioara.
- Curata frecvent spatula sau cutitul de decor de firimituri de blat.
- Mai are inca imperfectiuni? Ascunde-le sub decoruri inspirate: flori (comestibile sau nu), bomboane, desene facute cu posul de patiserie, fructe, panglici. Orice este permis atata timp cat te ajuta sa ai o prajitura aratoasa.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

prajituri ganache bomboane prajitura aratoasa
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1767 (s) | 23 queries | Mysql time :0.024112 (s)