News Flash:

Cum pregatim legumele si fructele pe iarna

15 August 2012
3207 Vizualizari | 0 Comentarii
Legumele si fructele proaspete sunt mult mai sanatoase decat cele congelate, insa acest proces este necesar in unele zone, precum e tara noastra, daca vrem sa ne bucuram de bunatatile verii si in perioadele de iarna. Fructele si legumele congelate nu sunt la fel de bune ca cele proaspete, insa o mare parte din substantele nutritive raman. Iata cum se pregatesc si se congeleaza diferite legume, fructe si chiar ierburi aromatice...

Oparire. Pregatirea fructelor si legumelor pentru congelare

Oparirea este un proces foarte simplu. Fructele sau legumele respective se scufunda cateva secunde sau chiar 2 minute intr-o oala cu apa clocotita, se transfera intr-un castron cu apa si gheata si apoi se lasa la scurs. Procesul de oparire face ca nutrientii sa nu se piarda si ajuta la decojorea fructelor sau a legumelor.

Fructe congelate pentru iarna

Afinele, zmeura, capsunele, murele sau orice alt fel de fructe de padure doresti sa pui la congelator trebuie mai intai spalate si uscate de apa. Apoi fructele de padure se aseaza pe o hartie de copt direct in congelator, pana cand devin tari, moment in care se transfera intr-o punga. Pentru ca fructele sa nu se lipeasca unele de altele, aseaza numai cate un rand de fructe pe hartie. La fel se pot congela si ciresele sau visinele, insa mai intai trebuie sa le scoti samburii.

Toate fructele cu coaja tare trebuie mai intai oparite si decojite. Piersicile, nectarinele, bananele si ananasul trebuie mai intai oparite si apoi decojite, pentru ca altfel coaja lor ingheata foarte tare in procesul de congelare si nu vei mai putea folosi fructul.

Si merele pot fi congelate, fara a fi decojite inainte, insa trebuie taiate si clatite in acid ascorbic - vitamina c -, pentru a nu se innegri.

Legume congelate pentru iarna

Mazarea, fasolea galbena, asparagus, broccoli, cartofii si rosiile trebuie oparite inainte. Poti sa pui la congelat si cartofi, insa mai intai trebuie sa ii cureti si sa ii tai fasii sau cuburi. Ceapa si ardeiul nu se oparesc, dar se taie, se curata si se pun intr-o punga de plastic.

Ierburi aromate congelate peste iarna

Ierburile aromate precum partunjel, marar, leustean si chiar busuioc, salvie, coriandru sau menta se pastreaza foarte bine congelate. Se spala bine si apoi se pun intregi sau maruntite in pungi care se inchid bine. Se folosesc in mancaruri asa congelate.

Americanii au supe concentrate de carne pe care le folosesc la mancaruri, pentru a da gust. Poti face si tu o astfel de supa pe care apoi sa o pui la congelator intr-o tavita de cuburi de gheata; vei putea folosi apoi cate un cub de supa concentrata la o mancare de linte sau de orez cu legume, la care nu vrei sa pui si bucati de carne.

sursa: suntfericita
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

3171 viz    0 com
2275 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1724 (s) | 28 queries | Mysql time :0.016561 (s)