News Flash:

Cum poti pregati o friptura delicioasa pentru Craciun

14 Decembrie 2012
13030 Vizualizari | 0 Comentarii
Cotlete, costite, ceafa, pulpa… fripturile de porc troneaza pe mesele de Sarbatori. Invata sa le dai arome noi cu cele mai potrivite condimente.Ne-am obsinuit sa punem carnea la rumenit doar cu sare si piper, dupa reteta traditionala. Sa o perpelim in grasime si sa ii adaugam si o garnitura cu cartofi prajiti. In cautarea variantei sanatoase a fripturii de porc iti propunem, insa, sa adopti doar retetele la cuptor si sa renunti la garnituri in favoarea condimenteleor. Sunt cateva mirodenii care stiu sa iti puna in evidenta friptura.
 
Fie ca faci o marinada in care sa tii cateva ore carnea la fragezit, fie ca pregatesti doar un amestec de condimente cu care sa parfumezi friptura, uite ce arome puternice poti sa alegi: chimion sau chimen, pudra de curry, rozmarin, salvie, marar, usturoi, cimbru, fenicul, ardei iute sau paprika.
 
A condimenta sau a marina carnea de porc?

Pentru fripturile la gratar, ce se gatesc intr-un timp scurt, este recomandata condimentarea carnurilor. Adica, folosirea unui amestec de mirodenii, ierburi si sare, cu care sa freci bucatile de carne. Acestea confera aroma fripturilor, dar nu fragezesc carnea. In locul celor pe care le gasesti deja pregatite in magazin (si care contin si multa sare) poti face singur amestecurile acasa. Poti pregati o cantitate mai mare pe care sa o pastrezi intr-un recipient etans timp de mai multe luni. Poti sa condimentezi carnea si sa o folsoesti imediat sau sa o lasi in frigider pana la 24 de ore. Daca amestecul de condimente sta in contact cu carnea mai mult de atat, sarea din el va incepe sa o deshidrateze.
 
Marinarea este recomandata pentru fragezirea carnii de porc si pentru retetele in care timpul de gatire este mai lung, asa cum e rumenirea in cuptor. Marinadele sunt un amestec de ulei, un ingredinet acid (otet, vin, sos de soia, suc de portocale), ierburi aromatice si mirodenii. Nu este recomandat sa adaugi sare in marinada pentru ca va deshidrata carnea.
 
Pentru a pune carnea de porc la marinat foloseste fie un bol din plastic sau cermica, fie o punga de plastic. Nu e nevoie sa acoperi complet carnea in amestecul de marinada, dar trebuie sa o lasi sa stea asa cel putin 2 ore, inainte sa o gatesti.
 
Idei de marinade:

In stil Teriyaki - amesteca sos de soia, apa, zahar, sos Worcestershire, ulei vegetal, ceapa feliata, usturoi zdrobit si ghimbir ras
In stil Hawaian – amesteca ananas pasat, sos de soia, miere, otet, usturoi zdrobit, pudra de ghimbir, pudra de cuisoare.
In stil mediteranean – amesteca mustar Dijon, ulei de masline, otet de vin, salvie uscata, foi de dafin si ustuori zdrobit.


sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cotlete costite ceafa pulpa marinada chimion chimen rozmarin salvie marar
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1900 (s) | 34 queries | Mysql time :0.031362 (s)