News Flash:

Cum faci mamaliga perfecta. Secretul celui mai popular aliment, cat o fierbi si ce pui in ea ca sa iasa delicioasa

31 Ianuarie 2017
24167 Vizualizari | 0 Comentarii
Pentru gospodinele care doresc sa prepare o mamaliga autentica, pe care s-o poti sa taia cu ata si sa fie delicioasa, cele mai bune sfaturi le gasim la maestrul gastronomiei romanesti, Radu Anton Roman. Cea mai buna mamaliga, spune autorul in lucrarea „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti“ (Editura Paideia) o pregatesc ciobanii la stana.

Daca se respecta intocmai reteta, orice gospodina poate pune pe masa o mamaliga fiarta cat trebuie si buna de te lingi pe degete. Ingrediente Modelul gutuie tanara: 1 kg malai 3 litri de apa 1 lingura de sare Modelul bolovan de parau: 400 g malai 1 litru de apa 1 lingurita de sare Descriere: La 1895, doctori mari ai Academiei Romane, ca N. Manolescu, trebuiau sa faca lobby painii, intrucat taranii preferau mamaliga: In zadar spun teranii ca painea nu le tine de foame. Aceasta este o greseala, poate pentru ca painea nu le da senzatiunea greoie ce le-o da mamaliga si pe care ei o numesc saturare. Credem insa ca hrana nationala a Dacilor era meiul sau malaiul (de mei) Plinius scrie „Popoarele pontice prefera meiul tuturor celorlalte mancaruri“. Meiul pare sa fi fost temelia hranei locuitorilor din ierile romane pana in timpurile moderne, cand popusoiul (porumbul) vine sa inlocuiasca acesta antica cereala. (dr. Crainiceanu, 1895).

Mod preparare:

Modelul gutuie tanara:
1. Se pune apa cu sare la fiert in ceaun, se presara ploaie un pumn de malai.
2. Cand clocoteste se varsa malaiul dintr-o data: va forma un fel de movilita spalata de valuri fierbinti.
3. Acum e timp destul sa fiarba incetisor, pret de vreun ceas, sa se umfle bine faina si sa se-ncinga.
4. Dupa ce-a trecut ora ce-am spus, se amesteca vartos, vreme destula si cu nadejde (ciobanii fac asa: unul tine ceaunul, celalalt invarte facaletul) 5. Daca s-a-ntarit de nu se mai poate misca „mestecaul“, se-ndeasa mamaliga spre fundul ceaunului si se niveleaza. Apoi se mai pune ceaunul un pic pe foc iute, sa se desprinda fiertura de fund (ies aburi, fasaie si se infoaie).
6. Se rastoarna pe un stergar sau un fund (platou), e o emisfera perfecta; traditia cere s-o taiem cu ata subtire si tare.

Modelul bolovan de parau:
1. Se fierbe la fel ca mai sus, dar numai o jumatate de ora (de aia si sunt mai mici cantitatile) - totul e o problema de forta barbateasca, va iesi si mai vartoasa, ceea ce nu-i strica unei mamaligi ce nici nu explodeaza si mai si participa la bogatul lexic al insultelor noastre mioritice.

Gazetarul, indragostit de bucatarie

In cei 57 de ani de viata, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vanator si pescar sportiv, a publicat poezii, insemnari de calatorie, romane si eseuri, fiind implicat in mai multe proiecte de televiziune si publicatii, dedicandu-se din anul 1997 si domeniului gastronomic. In 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrari recente ale gastronomiei romanesti “Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti” (Editura Paideia).

Pierduta in negura vremurilor

Mamaliga ramane printre putinele alimente traditionale ale romanilor, desi nu este atat de veche pe cat s-ar parea. Porumbul a ajuns la noi abia in secolul al XVII-lea, detronand meiul sau malaiul, asa cum era cunoscut in vechime. Si carne fripta pe jar su pietre incinse se numara printre mancarurile ce se pierd in negura vremurilor.

Bun la gust si cu calitati nutritive deosebite, el a inlocuit rapid meiul, care fusese pana atunci „cereala de mamaliga” a romanului. Meiul – sau malaiul, cum mai era numit atunci – era consumat de populatia din Tarile Romane, mai ales in Moldova si Muntenia, pe scara atat de larga incat, relateaza un misionar catolic calator pe la noi, Mihai Viteazul era poreclit de sasi, in deradere, „Malai-Voda.”, scrie descopera.ro. Meiul era „cereala de mamaliga” a romanilor pana in secolul al XVII-lea, cand a fost inlocuit de porumb. Astfel, incet, incet, vechiul aliment de baza cunoscut de cultura culinara romaneasca a inceput sa piarda teren.

Pelagra facea ravagii

Porumbul a adus insa cu el o serie de probleme. Pentru ca oamenii consumau mamaliga foarte des, “chiar si de trei ori pe zi”, asa cum scrie dr. Gheorghe Crainiceanu in lucrarea sa „Igiena teranului roman” (1895), sanatatea a inceput sa aiba de suferit.

sursa: adevarul
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

reteta mamaliga mamaliga moale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1953 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022146 (s)