News Flash:

Cum facem sarmale traditionale romanesti

14 Decembrie 2017
1805 Vizualizari | 0 Comentarii

Cum facem niste sarmale gustoase, sarmalute ca la mama acasa! Ingredientele sunt pentru 100 sarmale mici, iar condimentele se pun dupa gustul fiecaruia.  

Ingrediente:

  • 1,5 kg carne tocata de porc slaba (pulpa)
  • 100g afumatura feliata (bacon, kaizer, gusa)
  • 2-3 verze normale (murate)
  • 5 linguri ulei
  • 3 cepe mari
  • 3 linguri orez
  • 3 linguri pasta de tomate de calitate buna
  • 200ml vin alb de calitate
  • 100ml vin rosu de butuc
  • 200ml zeama de varza
  • 500ml apa
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita cimbru macinat
  • 1 frunza de dafin
  • ½ lingurita boia de ardei dulce
  • ½ lingurita piper macinat

Mod de preparare:

In primul rand ne ocupam de varza murata pe care o gustam si o punem in apa rece daca este prea acra sau sarata, apoi o desfacem si alegem foile de varza pentru sarmale care trebuie sa fie cat mai subtiri si fara nervuri pe care le inlaturam cu un cutit. Bucatile de varza nefolosite (foi de varza si nervurile subtiri) le tocam marunt ca la mancarea de varza. Dupa ce avem foile de varza acra pentru sarmale pregatite ne ocupam de umplutura din carne tocata.

Curatam ceapa, o spalam si o tocam marunt, apoi o calim in ulei incins pana devine sticloasa. Adaugam sare dupa gust, trebuie sa tinem cont ca atat varza cat si zeama de varza este sarata, iar cand ceapa este calita punem intai 2-3 minute orezul, apoi carnea tocata, la final adaugam bulion si condimente dupa gust. Amestecam bine compozitia pe foc, picuram putina apa ca sa se lege compozitia si sa se poata mesteca mai bine. Tinem umplutura 5-10 minute la foc mediu amestecand continuu pana cand carnea isi lasa grasime si orezul incepe sa se umfle putin, apoi oprim focul si lasam compozitia de sarmale sa se raceasca.

Cand compozitia este calduta ne apucam sa infasuram sarmalele care sunt niste rulouri din varza acra si carne tocata. Luam cate o frunza de varza acra, punem o lingura de umplutura si rulam cat mai strans frunza introducand capetele in interior rezultand o sarma. Continuam pana terminam toata umplutura.

Cum asezam sarmalele, sarmale in straturi. Luam o oala incapatoare si asezam pe fundul ei un strat de varza tocata, de jur imprejur lipite de peretii vasului punem felii de afumatura, apoi asezam sarmalele in straturi cat mai apropiate una de alta, deasupra punem 1 foaie de dafin, 1 crenguta de cimbru si acoperim totul cu varza tocata.
 
Punem zeama de varza, vin rosu si alb, completam cu apa pana cand apa depaseste foarte putin ultimul strat de sarmale, fierbem la foc mic timp de 30-40 minute. Sarmalele se pastreaza la frigider iar de cate ori se incalzesc se picura putina apa daca este cazul si se fierb 5-10 minute inabusit la foc mic inainte de a fi servite.

Sarmale, un preparat traditional romanesc nelipsit de pe mesele romanilor mai ales de Craciun sau de la orice masa festiva, o mancare romaneasca foarte gustoasa, apetisanta si cu o aroma imbietoare care merge foarte bine cu o mamaliguta calda, un ardei iute si bineinteles un pahar de vin bun de casa.

Reteta de sarmale traditionale romanesti ne este recomandata de preparatedevis.ro.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sarmale gustoase vin rosu masa festiva
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1869 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019570 (s)