News Flash:

Cum deosebim maslinele vopsite negre de cele naturale. Sfatul specialistilor

19 Martie 2019
1127 Vizualizari | 0 Comentarii

Negre, verzi, uscate, cu ardei, in saramura sau in ulei, maslinele nu lipsesc in aceasta perioada de pe mese, pentru ca sunt pe lista scurta a produseloe preferate de post. Consumam in medie mai putin de doua kilograme pe an, dar nu prea stim sa le alegem pe cele mai bune, spun cultivatorii si comerciantii. De exemplu, unele masline negre pe care le gasim in magazine sunt colorate fortat prin oxidare. Asadar, iata... cateva ponturi:

Dimitrios Caldanis are o livada cu 3.000 de maslini pe malul Marii Ionice iar recolta o vinde toata, intr-un mic magazin din Brasov. In pravalia lui, grecul le explica rabdator clientilor cum sa deosebeasca o maslina neagra, autentica, de una innegrita fortat.

Dimitrios Caldanis, comerciant de masline: ″Si cele de aici si cele de aici sunt masline negre. Numai ca cele de aici sunt negre fortat, iar cele de aici sunt negre naturale. Uitati ce lasa o maslina neagra naturala, uitati ce lasa o maslina neagra, fortat. Aici lasa o dara aproape neagra, in schimb, aici e culoare ei naturala. Vedeti, in cel mai rau caz un movuliu inchis. Niciodata in copac maslina nu se face neagra.”

Ca sa innegreasca maslinele, unii producatori folosesc lactatul feros si gluconatul feros - cu ajutorul carora le oxideaza pe cele verzi. Primul este un supliment de fier si amandoua substantele sunt stabilizatori - care nu ar trebui sa depaseasca in dieta zilnica 0,8 mg/kg. corp.

Excesul - spun nutritionistii - este asociat cu dureri de stomac, greata si varsaturi. Costel Stanciu, conferentiar universitar: “Li se aplica doi stabilizatori de culoare, adica sunt innegrite artificia. Din pacate consumatorii nu sunt informati si nu cunosc ca acele masline negre sunt innegrite artificial, ca nu e culoarea lor naturala.”

Colorarea maslinelor cu aditivi ferosi nu este ilegala atat timp cat cantitatea de aditivi folosita nu depaseste limitele permise. In cazul maslinelor vandute vrac - informatia lipseste insa de cele mai multe ori. Dimitrios Caldanis, comerciant de masline: “Asta e maslina neagra. Cele care sunt negre la magazin sunt oxidate fortat si vopsite.”

In Romania, consumul de masline creste mult in perioadele de post - spun comerciantii. Statisticile arata ca intr-un an romanii consuma in medie 1,8 kilograme de masline.

Reporter: “Cum va dati seama de calitate?
Clienta: Dupa ce ai mancat o data, le cunosti.”

Clienta: “Se simte la gust, clar.”

Alexandru Olteanu, comerciant de masline: “Ca indicator de naturalete si calitate ar fi, pentru maslinele verzi, ele ar trebui sa aiba o aroma usor spre acrisor iar cele maro au gustul spre amarui. Cu cat maslina este mai proaspata, cu atat ea este mai amara.

Ca sa fie cat mai sanatoase, maslinele ar trebui ar trebui sa fie cat mai putin procesate si sa nu contina multa sare si otet.
Acestea sunt de altfel preferate si de bucatari - care fac din ele, inclusiv faina pe care apoi o introduc in retete sofisticate.

Gabriel Mocanu, bucatar: “Asta e faina din maslina verde, produs natural suta la suta. Facem un ghiveci cu pamant de maslina, punem diverse legume, unele sunt prajite, unele sunt naturale.”

Client: “Este pentru prima oara in viata mea cand gasesc o maslina sub forma de praf. Surprinzator. Foarte surprinzator!”

In magazine, maslinele costa intre 14 si 28 de lei kilogramul.

La micile pravalii aprovizionate direct din livezile din Grecia insa, pretul este cu 30 la suta mai mare.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

masline verzi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1576 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012937 (s)