News Flash:

Cum alegi pestele proaspat

30 Septembrie 2013
1529 Vizualizari | 0 Comentarii
Pestele este o importanta sursa de proteine, vitamine, minerale si potasiu, insa este foarte important sa fie proaspat si pastrat in conditii optime pentru a-si pastra beneficiile. Iata un scurt ghid de “de instruire”.

1. Ghideaza-te dupa miros
Cumpara peste dintr-un loc care nu miroase urat, iar pestele este pastrat in gheata. In plus, alege pestele care miroase dulce sau sarat, ca marea nu unul care miroase a acru si chimicale.

2. Cum trebuie sa arate un peste proaspat
Pestele proaspat cufundat in apa se lasa la fund iar corpul este foarte rigid (nu se indoaie). Solzii sunt luciosi si nelipiciosi bine fixati in piele. Ochii pestelui proaspat sunt clari, stralucitori si  usor bulbucati. Carnea trebuie sa fie ferma si elastica fara oase iesite in afara. Atunci cand este apasata usor cu degetul urma lasata trebuie sa dispara imediat. Insa cea mai sigura metoda de a verifica prospetimea pestelui este verificarea branhiilor, care trebuie sa fie rosiatice-rozalii, umede si fara miros daca pestele este foarte proaspat in niciun caz vinetii sau maronii.

Fileurile de peste alb proaspat trebuie sa fie curate cu carnea umeda si usor translucida.

3. Cum il pastrezi dupa cumparare
In primul rand, pestele proaspat se curata cat mai repede posibil de maruntaie, deoarece acestea se altereaza cel mai repede, dupa care se depoziteaza la rece.

Dupa ce l-ai curatat, sterge-l usor cu un servetel de hartie apoi acopera-l cu folie de plastic sau pune-l intr-un recipient inchis pentru a nu intra in contact cu alte alimente.In frigider il poti tine, la o temperatura de maxim 5 grade timp de o zi maxim doua, dupa care va incepe sa-si schimbe aspectul si gustul.

In cazul pestelui gras (scrumbie, macrou, nisetru, crap de crescatorie, hering, somon), perioada recomandata de depozitare prin congelare este de maximum 3 luni, la o temperatura de -18 grade sau mai putin. Pestele slab (caras, salau, stiuca, biban, cod, merlucius) se poate pastra la congelator, in conditii de siguranta pentru maximum 6 luni, atata timp cat temperatura este constanta.

sursa: doctorul zilei
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

peste proaspat
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1680 (s) | 34 queries | Mysql time :0.031872 (s)