News Flash:

Cum a aparut pizza

10 Iulie 2013
1370 Vizualizari | 0 Comentarii
Din America pana in Asia putini sunt cei care nu au gustat măcar o dată dintr-o felie calda de pizza. Acel disc din aluat, perfect crescut, acoperit cu ingredinente dintre cele mai diverse si mai surprinzatoare, copt pe vatra unui cuptor cu lemne. Pizza este unul dintre cele mai populare feluri de mancare din lume si si-a castigat statutul de vedeta inca din evul mediu. De la reteta de baza, cu rosii si mozzarella, pizza a cunoscut diverse transformari si gusturi, care mai de care mai sofisticate si mai apetisante.

O paine plata cu o crusta crocanta

Numele de pizza are origini inca nestabilite. Unii lingvisti spun ca ar proveni de la cuvantul latin „picea” care se refera la crusta innegrita de foc, in timp ce altii cred ca provine de la „pisa” care inseamna in latina „paine plata”.

Painea grecilor antici

Desi este cea mai cunoscuta emblema a Italiei, se spune ca grecii antici au fost cei care au adus reteta blatului de pizza in sudul peninsulei in timpul ocupatiei lor. Pana in Evul Mediu, painea rotunda si plata era meniul principal al armatelor pe timp de campanie.

Mancarea saracilor

Noua paine delicioasa a fost adoptata repede de locuitorii din sudul Italiei, in special de cei din regiunea Napoli. Pentru ca nu era nevoie decat de faina, apa si drojdie, pizza a ajuns in scurt timp sa fie prezenta, mai mereu, in meniul lor. In secolul 16, cand rosiile au fost aduse in Europa, din Peru si Ecuador, napoletanii le-au adaugat repede in blatul de pizza si astfel au creat prima pizza simpla, aproape de forma pe care o stim si noi astazi.

Pizza devine populara

Nu a trecut mult pana cand fetele nobile sa se indragosteasca de pizza. Napoli a devenit o adevarata atractie turistica din pricina noului fel de mancare, iar pana la finalul secolului 18 aluatul garnisit cu rosii, branza, ierburi proaspete si ulei de masline era pe mesele bogatilor. Regele Ferdinando IV-lea, care domnea peste Napoli si Sicilia le servea la masa pizza invitatilor sai de vita nobila. Prima pizzerie a fost deschisa la Napoli in secolul 18. Se numea „Antica Pizzeria Port’Alba” si se spune ca isi cocea pizza intr-un cuptor care folosea lava de la Muntele Vezuviu.

O pizza regala, aceeasi de peste 100 de ani

Putine feluri de pizza nu contin printre ingrediente rosiile proaspete, mozzarella cremoasa si frunze delicate de busuioc. Aceasta este baza peste care se adauga masline, sunca sau fructe de mare. Pizza Margherita, asa cum este cunoscuta azi, a fost de fapt o pizza creata de faimosul bucatar Rafaele Esposito din Napoli, pe care regina Margherita a Italiei a savurat-o cu placere in 1889, cand a vizitat orasul. In cinstea ei, Esposito a numit-o Pizza Margherita, pe care o gasesti si acum in meniurile oricarui restaurant, in aceeasi imbinare perfecta a ingredientelor traditionale din sudul Italiei. Pentru orice italian acesta pizza poate fi usor asemuita simbolurilor nationale de vreme ce topingurile ei reprezinta chiar culorile steagului.

Un nume care a cucerit lumea

Pizza a capatat tot mai multa popularitate, mai intai printre italieni, si apoi in toata lumea. Pana la finalul secolului 19 pe toate strazile din Napoli se gaseaua chioscuri unde se vindeau diferite tipuri de pizza, la fel si in orasele mari italiene.

O data cu imigrantii italieni, pizza a trecut si oceanul si a ajuns in Statele Unite. In 1905, Gennaro Lombardi deschidea prima pizzeria in New York - „Lombardi's Pizzeria Napoletana” si, in curand, americanii au poftit la blatul pufos si rumen.

Azi, pizzeriile din toata lumea aduna sute de feluri de pizza: cu cartofi, pesto, fructe de mare, dovleac sau alte bunatati. Numai cateva au trecut testul timpului si al frontierelor si au pastrat aceleasi combinatii de ingredeinte.

    Pizza Margherita – rosii, mozzarella, busuioc.
    Pizza Marinara - pizza traditionala din Napoli, cu oregano, ansoa si usturoi din belsug.
    Pizza Napoli – rosii, mozzarella, ansoa
    Pizza Capricciosa- ciuperci, prosciutto, miez de anghinare, masline si jumatati de oua fierte
    Pizza Pugliese – capere si masline
    Pizza Veronese – ciuperci si Prosciutto crudo.
    Pizza din Sicilia - are topinguri variate cu masline verzi, fructe de mae, mazare sau ou fiert
    Quattro Formagi – o combinatie delicioasa a 4 feluri de branza – mozzarella, Gorgonzola, ricotta si parmigiano-reggiano.
    Quattro Stagioni – reprezinta cele 4 anotimpuri cu topingurile sale separate de rosii, anghinare, Prosciutto si ciuperci
    Pizza in Liguria (regiunea de coasta din nord –vestul Italiei) – are topinguri cu pesto si nu contine sos de rosii.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

picea mancarea saracilor pizza simpla ferdinando iv-lea pizza napoli
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1698 (s) | 37 queries | Mysql time :0.035815 (s)