News Flash:

Cu ce se inlocuieste sarea in mancaruri?

24 Noiembrie 2014
1172 Vizualizari | 0 Comentarii
Cea mai recenta cercetare americana sugereaza ca putem sa gatim mese mai sanatoase inlocuind sarea sau grasimile cu ierburi aromatice si condimente.

Peste 1 miliard de persoane adulte din intreaga lume sunt supraponderale, arata datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Recordurile negative in materie sunt doborate de unele regiuni din Statele Unite unde rata obezitatii atinge si 75% din randul populatiei adulte. Nici la noi cifrele nu sunt prea bune.

In Romania, aproximativ 30% din populatie sufera de obezitate, 20% este supraponderala, iar numarul copiilor supraponderali este cu 18% mai mare în ultimii zece ani, arata datele Centrului de calcul si statistica sanitara din Ministerul Sanatatii.

O mare parte din vina pentru aceste statistici o poarta si alimentatia. Ne-am obisnuit sa consumam alimente procesate, semipreparate, mancare de tip fast food, care in multe cazuri contin cantitati mari de sare si grasimi cu rolul de conservant sau, in unele cazuri, cu rol de ameliorator de gust.

Multe produse procesate contin si zahar sub diverse forme: de la sirop de glucoza pana la melasa, sucroza, dextroza sau fructoza. Totul cu sopul de a imbunatati gustul si perioada de valabilitate.  Iar gasimilie adaugate in multe din produsele pe care le consumam dau textura si gustul bogat, aducand insa un plus de calorii in organism.

Cum pot ajuta ierburile aromatice, condimentele si mirodeniile?

Cercetarea facuta de profesorii Universitatii din Colorado, SUA, a descoperit ca  persoanele care consuma mancarea mai condimentata nu au nevoie de atat de multa sare sau zahar, pentru a considera mancarea gustoasa. Astfel, subiectii testati au considerat acceptabile variantele light alte mancarurilor obisnuite dupa ce au folosit condimente si mirodenii pentru a le da gust.

Un studiu separat de acesta a demonstrat ca persoanele care folosesc in general ierburi si condimente consuma cu 966 mg de sare mai putin pe zi, fata de cei care nu isi condimenteaza mancarea.
Pe langa gustul bun, multe dintre ierburile aromatice si mirodeniile folosite au si alte proprietati benefice asupra organismului, asa ca pot fi un plus pentru sanatate.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sare boli cardiovasculare sare inima sanatate alimentatie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2001 (s) | 23 queries | Mysql time :0.021157 (s)