News Flash:

Cozonac de post, cu glazura - FOTO

12 Ianuarie 2012
3143 Vizualizari | 0 Comentarii
Pentru ca maine e vineri, zi de post, Cristina va propune un cozonac de post, cu glazura.

Ingrediente:

Pentru aluat:

750 g faina pt. paine
470 ml apa
3 lingurite drojdie uscata
100 g sirop de artar
100 g zahar
5 lingurite (rase) sare
60 g shortening sau margarina - la temperatura camerei

Pentru umplutura:

40 g zahar brun sau alb
 40 g cacao
 200 g migdale macinate fin
 200 ml lapte de soia
 40 g ciocolata tocata
 esenta de rom
 cana nuci - putin prajite si tocate
 
 Pentru glazura:
 
120 g faina
1-1/2 lingurita praf de copt
1 lingura plina cacao
70 g sirop de artar
70 g ulei
50 ml lapte de soia
esenta de rom
 
Mod de preparare:
 
Aluat:

Un sfert din cantitatea de apa se incalzeste putin impreuna cu siropul de artar. Daca s-a infierbantat prea tare, se lasa sa se mai raceasca, apoi se dizolva in ea drojdia si se lasa asa vreo 10 minute. Faina se cerne intr-un castron. Peste aceasta se adauga zaharul, sarea si se amesteca. In mijlocul fainii se face o adancitura si se toarna drojdia dizolvata, se amesteca putin, se adauga apoi shortening-ul si restul de apa. Se amesteca pana se absoarbe toata faina si totul se aduna intr-un aluat care se framanta pana devine elastic - nu trebuie prea mult. Daca este lipicios se mai adauga putina faina; daca este prea tare se mai adauga putin shortening. Textura aluatului poate varia in functie de faina folosita.
Aluatul se acopera cu o folie unsa cu ulei sau shortening si se lasa sa creasca la loc cald aproximativ o ora.

Umplutura:

Zaharul, pudra de cacao si cea de migdale se amesteca intr-o craticioara. Se toarna putin cate putin laptele de soia, amestecand. Se pune pe foc mic - potrivit si se tine, amestecand, pana incepe sa se ingroase putin. Se ia de pe foc si se adauga ciocolata si se amesteca pana ce aceasta se dizolva. Se adauga si esenta de rom. Se lasa sa se raceasca.

Aluatul crescut se framanta usor; se imparte in doua. Din fiecare bucata de aluat se intinde cate o foaie peste care se intinde jumatate din cantitatea de umplutura si peste aceasta se presara jumatate din nuci. Se ruleaza. Se poate pune si asa in tava de cozonac; eu am taiat aceasta rulada in 8 bucati, pe care le-am asezat apoi (cu taietura in sus) in tava de la cuptor. Am procedat la fel si cu cea de-a doua doua bucata de aluat - pe care am impachetat-o ca la cornurile cu crema de cacao.
Se acopera totul cu folie si se lasa din nou la crescut.

Glazura:

Faina se cerne impreuna cu pudra de cacao si praful de copt. Uleiul se amesteca bine cu siropul de artar. Se adauga laptele de soia si se amesteca. Totul se toarna peste faina si se omogenizeaza. Se adauga si esenta de rom. Totul se pune intr-o punga - iar aceasta se taie putin la un colt si se spriteaza glazura peste cozonacul crescut. Se da la cuptor pentru 40-50 minute sau pana este gata.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto


apa drojdie uscata zahar sare shortening margarina zahar brun alb cacao
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1683 viz    0 com
1887 viz    0 com
2184 viz    0 com
2386 viz    0 com
2427 viz    0 com
1912 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1556 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019500 (s)