News Flash:

Cozonac cu migdale

19 Mai 2014
1201 Vizualizari | 0 Comentarii
Ingrediente:

Pentru cozonac:
50 gr fulgi de migdale
200 ml lapte
2 oua
25 gr fulgi de cocos
1 praf de sare
600 gr faina alba de grau
100 gr unt topit
1 pliculet drojdie uscata (7 gr)
100 gr zahar pudra
25 gr stafide
fulgi de midgale, pentru decor

Pentru sirop:
3 stelute anason
150 ml apa
2 cuisoare
150 gr zahar brun (merge si cel obisnuit, daca nu aveti la indemana)
1 pastaie de vanilie despicata

Mod de preparare:

Cea mai simpla metoda de a obtine un aluat extrem de fin, elastic si bine framantat este sa folosim robotul de bucatarie, sau masina de paine (cum am facut si eu). Daca nu aveti la indemana aceste ustensile, aluatul se poate framanta si cu mana, astfel: intr-un bol se amesteca ingredientele uscate, apoi se face o gropita in mijlocul lor, se adauga ouale, laptele si restul de ingrediente  si se framanta cu grija, pana cand aluatul nu se lipeste de mana. Dupa acest procedeu, aluatul se lasa la crescut intr-un loc ferit de curent si caldut (cuptorul nepornit poate fi un loc foarte bun)

Mai jos va redau procedeul pe care l-am urmat eu:

Se pun lichidele in cuva masinii de paine, apoi se adauga cele uscate (cu exceptia stafidelor si  fulgilor de migdale si cocos). Se seteaza masina pe programul de framantat aluatul (15 minute). Dupa ce programul s-a oprit, se adauga stafidele si  fulgii de migdale si cocos si se mai seteaza inca o data acelasi program. Dupa scurgerea timpului, se seteaza masina pe programul dospire (90 minute in cazul meu).

Intre timp se prepara siropul de anason: se pune pe foc o craticioara in care au fost adaugate toate ingredientele din lista de mai sus. Se lasa la fiert cca. 10 minute, pana cand se topeste zaharul, iar siropul se leaga putin (nu e nevoie sa aiba consistenta unei dulceti). Se ia de pe foc si se lasa la racit, dupa care se strecoara.

Aluatul se scoate din cuva masinii, se mai framanta cateva minute pe masa infainata putin si se aseaza intr-o tava tapetata cu unt (eu am avut 2 fome micute: o forma de briosa si o forma rotunda mica, de 18 cm: voi puteti folosi o singura forma mai mare, cum ar fi cea clasica, de tort, cu diametrul de 26 cm si inel detasabil). Se unge aluatul cu putin unt topit, sau ulei si se mai lasa la crescut intr-un loc caldut si ferit de curent, pana cand se umple forma (in acest scop eu am folosit cuptorul preincalzit, dar cu focul stins)

Se coace cozonacul la foc mediu (175 grade), pana cand trece testul scobitorii (daca infigem o scobitoare in aluat, aceasta trebuie sa ramana curata atunci cand este scoasa din aluat). In plus, aluatul trebuie sa aiba o consistenta ferma si elastica la palpare.

Se  unge cu putin sirop si se presara fulgi de migdale. Se reintroduce in cuptorul fierbinte, pentru inca 5 minute. Asa va capata un luciu frumos. Se lasa sa se racoreasca 5 minute, dupa care se inteapa din loc in loc si se toarna sirop cu lingurita (eu am folosit cam jumatate din cantitatea de sirop pe care o aveam la dispozitie, ca sa nu “inec” cozonacul in sirop). Se lasa la racit complet in forma, dupa care se scoate, se aseaza pe un platou si se serveste, eventual pudrat cu zahar praf vanilat.

Cozonac cu migdale recomandat de Adnia.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

retete cozonac retete migdale cozonac migdale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1377 viz    0 com
2186 viz    0 com
1090 viz    0 com
1106 viz    0 com
1494 viz    0 com
1419 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1694 (s) | 34 queries | Mysql time :0.028489 (s)