News Flash:

Cozonac cu crema de nuca, stafide si cacao

21 Mai 2012
5376 Vizualizari | 0 Comentarii
Cozonac cu crema de nuca stafide si cacao
Ingrediente:

550 g faina 000 (pentru cozonac)
4 galbenusuri
un cub de drojdie proaspata
200 ml lapte acru/sana
100 ml lapte dulce
100 g unt
esenta de rom
200 g zahar
coaja rasa de lamaie si portocala
4-5 pliculete de zahar vanilat
rahat
nuca macinata
stafide inmuiate in rom
albusurile batute spuma tare cu 4-5 linguri zahar

o lingura cu varf cacao
1 lingurita rasa de sare

Mod de preparare:

Se pune pe foc laptele dulce sa dea in clocot, apoi se toarna intr-un castron peste 50 gr faina si se amesteca energic pentru a nu se forma cocolase.Intr-un alt bol micut, se dizolva drojdia cu o lingura zahar si foarte putin lapte dulce. Cand s-a racit partial aluatul oparit (trebuie sa fie inca putin caldut) se adauga si drojdia, se amesteca si se lasa sa creasca 20 min, pana ce face bulbuci.Intre timp, se freaca bine galbenusurile cu sare si se incalzeste foarte putin laptele batut, in care am pus si zaharul sa se topeasca.
Cand a crescut maiaua, se cerne restul de faina intr-un lighean incapator, se rastoarna galbenusurile, zaharul vanilat, razatura, esenta, maiaua si se incepe framantatul adaugand cate putin lapte batut. Cand s-a format aluatul, se incepe framantatul cu unt topit, cu mainile unse.
Se lasa aluatul la crescut si cand e gata se rastoarna pe planul de lucru uns cu ulei. Se imparte in doua. Se face o crema din albusuri batute cu zahar, cacao si nuca macinate. Se intinde o parte de aluat, se unge cu crema de nuca si se face un rulou. Celalalt rulou se umple cu stafide si rahat. Se impletesc cele doua rulouri, se pun in forma unsa si tapetata cu hartie de copt si se ung cu ou batut. Se lasa acoperit,  sa creasca in forma inca 20 min. Se coace in cuptorul preincalzit timp de 45-50 min, pana ce trece testul cu scobitoarea. La sfarsit se pot unge cu putina miere topita, vor capata o aroma foarte placuta.

Iata cateva sfaturi extrem de utile pentru a avea un cozonac pufos:
    Absolut toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, altfel aluatul nu va creste suficient de bine.
    Faina trebuie cernuta inainte de a va apuca de lucru, de doua, trei ori, pentru a fi siguri ca este aerata bine.
    Aluatul de cozonac se framanta cel putin 30 de minute, cu cat il framantati mai mult, cu atat mai bine, sfaturi pentru framantarea aluatului de cozonac gasiti aici.
    Se lasa la crescut intr-un loc cald, ferit de curenti de aer,trebuie lasat sa creasca circa 2-2 ore si jumatate
    Cand il umpleti, aveti grija sa nu saturati aluatul cu umplutura, pentru ca se va lasa la copt  si nu vreti asta.
    Daca aveti posibilitatea, incercati sa folositi oua de tara, cozonacul va capata un aspect foarte placut si va fi net superior celui preparat cu oua cumparate din supermarket.
    In incaperea in care faceti aluatul trebuie sa fie cald
    Laptele batut da o pufosenie deosebita cozonacului, iar galbenusurile si aluatul oparit il impiedica sa se intareasca si invecheasca foarte repede.
Cozonac pregatit de Craita.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

faina 000 galbenusuri drojdie lapte dulce unt zahar zahar vanilat cacao
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1677 viz    0 com
3773 viz    0 com
1897 viz    0 com
1954 viz    0 com
3728 viz    0 com
3014 viz    0 com
11162 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1708 (s) | 34 queries | Mysql time :0.027607 (s)