News Flash:

Condimentele pot preveni atacurile vasculare. Cultura orientala le-a descoperit toate secretele

23 Octombrie 2018
1127 Vizualizari | 0 Comentarii

Transforma alimentele in adevarate medicamente, pentru ca ele, condimentele, sunt recomandate nu doar pentru a da savoare mancarii, ci si pentru tratarea anumitor boli. Mancarea va fi mult mai gustoasa daca ii adaugam condimente, dar, in acelasi timp, ii vom simti efectele binefacatoare. Beneficiile condimentelor au fost descoperite inca din vechime, iar industria farmaceutica a exploatat substantele sale chimice active extrem de benefice.

Contin toate uleiurile esentiale, intaresc actiunea antioxidantilor, combatand efectele imbatranirii, si previn infectiile. Sunt bogate in vitamine, iar unele dintre ele contin importante principii active, fiind considerate, pe drept cuvant, adevarate medicamente naturale. Cultura orientala a acordat un deosebit interes cunoaserii efectelor fiecarui condiment, fiind respectata si in zilele noastre.

Orientalii stiu cu precizie cum reusesc condimentele sa ne influenteze chiar si dispozitia. Aromele diferitelor plante ne pot ajuta sa avem o mai buna concentrare, sa fim mai dinamici, sa ne canalizam vointa. Pot fi bune afrodisiace sau recomandate pentru a scapa de insomnie. Condimentele pot genera reactii psihologice nebanuit de intense. Busuiocul este antiseptic si tonifiant, ajuta la combaterea migrenei si a insomniei. Ajuta la tratarea ranilor care se vindeca greu.

Menta se foloseste la unele preparate din carne, avand totodata calitatea de a stimula digestia. Ea confera, in acelasi timp, un gust placut salatelor de fructe, precum si umpluturilor din curcan. Cimbrul are aroma puternica, este recomandat in preparatele din carne si peste. Diuretic, el este un bun expectorant, fiind prezent in siropul pentru tuse. Cimbrul se dozeaza cu mare atentie pentru ca, in cantitati mari, poate sa dea un gust amar. Este recomandat impotriva crampelor stomacale, gripei, epilepsiei, stresului, starilor depresive.

Tarhonul este excelent pentru salate si in sandvisuri cu unt. Are proprietati digestive si vermifuge, combate febra, este un condiment ideal pentru ciorbele cu carne afumata. Mararul are o savoare delicata, care se potriveste preparatelor din carne de vitel si de pui. Este antiseptic si ajuta la eliminarea gazelor intestinale. Coriandrul stimuleaza digestia, este antiinfectios si este recomandat in general pentru sosuri. Frunzele melisei seamana cu cele de urzica si daca sunt frecate intre degete degaja un miros delicat de lamaie. Se foloseste la deserturi, precum: serbeturi, salate de fructe. Melisa are proprietati antispasmodice si sedative.

Piperul este unul dintre cele mai consumate condimente. Negru, alb, cu bobul lung, rosu, piperul pune in miscare digestia lenesa, face sangele sa circule mai bine si ridica temperatura corpului. Ajuta si in caz de balonare, infectiile in gat, reumatism, tuse, astenie. Se foloseste sub forma de pulbere, adaugata in ceai sau rachiu. Preparatele se beau cu inghitituri mici sau se pun pe locurile dureroase.

Nu se recomanda persoanelor care au gastrita hiperacida, hipertensiune si nervozitate. Cuisoarele reprezinta un dezinfectant imbatabil. De asemenea, o singura cuisoara pusa intr-o fiertura de carne ii va prelungi termenul de valabilitate cu 24 de ore. Cuisoarele sunt indicate in colite de putrefactie si disfunctii biliare. Se pun in salatele de fructe 1-2 varfuri de cutit de cuisoare pisate. Mai sunt recomandate in caz de balonare, prevenirea racelilor, dureri de masele, mancarimi ale pielii.

Scortisoara e eficienta in afectiunile cardiace si circulatorii, ale sistemului nervos, sughit, spasm nervos, singerari ale gingiilor, dereglari ale apetitului. Nucsoara stimuleaza digestia si este un excitant usor, iar in doze mai mari este calmant si somnifer. Cardamonul este un condiment traditional arab, folosit mai ales in condimentarea cafelei si a dulciurilor cu cacao, deoarece neutralizeaza toxicitatea anumitor alcaloizi. Este util si in intoxicatii, impotenta, frigiditate, digestia lenesa.

Dafinul este recomandata la betie, intoxicatii, otravire, atonie digestiva, raguseala, infectii ale gingiilor. Se pun in mancare cateva frunze sau se prepara ceai care e bun si contra gripei si bronsitei. Scade febra si alunga durerile de cap. In doze mari, dafinul este vomitiv. Frunzele de dafin se folosesc la preparatele din vanat, la sosurile din carne si la ciorba din carne de vita sau porc.

Anasonul e un leac deosebit de valoros, din semintele sale se face ceai sau tinctura ce combat tusea si gripa, tulburarile digestive. Chimionul este folosit pentru tratarea spasmelor, balonarilor, tulburarilor menstruale.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1591 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020243 (s)