Local

Topul restaurantelor iesene

Publicat: 25 mai 2001
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Topul restaurantelor iesene
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:23328;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Amanda Rustic

In ultimii ani, unul dintre cele mai importante repere ale Iasului, str. Lapusneanu, a cazut oarecum in dizgratia edililor. Daca la inceputul anului trecut, aici era locul de intalnire a protipendadei orasului, in prezent, asfaltul degradat si gunoaiele nu mai atrag decat haitele de caini maidanezi. Cafenelele luxoase au disparut rand pe rand si, odata cu ele, farmecul strazii. Nici un local de pe Lapusneanu nu mai pastreaza astazi specificul romanesc, cele cateva restaurante din zona fiind de factura moderna. Se pare ca, in scurt timp, cel putin la capitolul localuri se va remedia oarecum situatia. Pe strada Lapusneanu, vizavi de Biserica Banu, va fi deschis in aceasta vara primul restaurant rustic romanesc din zona. „Nu vreau sa realizez un restaurant care sa fie autohton doar prin decoruri. Consider ca cel mai important lucru il reprezinta atmosfera. Aici clientii mei doresc sa simta cum se traia odinioara la noi. Imi pare rau ca traditia romaneasca ce are la baza bunul-simt este uitata. Cred ca oamenii de acum nici nu-si mai imagineaza cum ar fi sa manance tochitura moldoveneasca din blide taranesti, sa bei un vin vechi din cani de lut”, ne-a declarat domnul Aurel Dumitru Roscan, administratorul restaurantului.
Ca retetar, restaurantul va respecta traditia vechilor hanuri. Pe langa meniul standard, clientul va putea solicita orice fel de mancare ii pofteste inima, bucatarii de la Amanda putand satisface cele mai exigente gusturi. Si pentru ca unii dintre cei mai fideli admiratori ai traditiei romanesti au fost dintotdeauna arabii, la restaurantul Amanda Rustic veti avea ocazia sa gustati din mancarurile orientale arabesti: kebab, kube, hommos, gustoasa salata tabule, sau, de ce nu, intr-o ambianta romaneasca, sa trageti cateva fumuri dintr-o narghilea.
Decorul este realizat din tot felul de obiecte de artizanat autentice. Peretii vor fi impodobiti cu stergare taranesti, blanuri si masti populare. Vor exista, de asemeni, si tolbe de vanatoare, costume traditionale, coarne de animale. Atmosfera arhaica va fi conturata si prin mobilierul de lemn, scoartele moldovenesti. Restaurantul se adreseaza atat romanilor cat si turistilor straini care cauta locuri profund romanesti sau, de ce nu, studentilor straini, ne garanteaza domnul Aurel Dumitru Roscan. „Nu vor pleca in tara lor doar cu o geanta de casete cu muzica romaneasca ci si cu amintirea unor clipe de vis petrecute la restaurantul Amanda Rustic”.

Daniel BIRLIGA

Adauga un comentariu