News Flash:

Coloranti naturali in farfurie

6 Februarie 2013
2763 Vizualizari | 0 Comentarii
Ti-au furat vreodata ochii prajiturile curcubeu postate pe diverse retele de socializare? Ti-ai dorit sa faci glazuri verzi si albastre pentru torturile copilului tau? Atunci stii cat de important e sa ai la dispozitie coloranti. Iti aratam cum poti da culoare naturala celor mai diverse retete.
 
Pe Pinterest a fost, la un moment dat, moda prajiturilor cu blaturi ca un curcubeu si poate ati fost invidiosi ca nu se pot face asa usor fara sa ai in dotare un kit cu multe nuante de coloranti alimentari. Problema lor e ca sunt artificiali si greu de gasit in toate culorile. Solutia cea mai la indemana raman cei naturali, extrasi direct din legume si fructe. Poate ca nu sunt intotdeauna la fel de stralucitori ca aceia artificiali, dar sunt cu siguranta mai sanatosi.
 
Cum se pregatesc colorantii naturali?

Sunt doua metode prin care sa extragi culoarea:
- Poti fierbe alimentul (leguma sau fruct) si sa folosesti lichidul in care a fiert.
- Poti sa faci un suc din alimentul ales sau un piure pe care sa il strecori printr-o sita deasa.
 
Cele mai bune culori naturale

Unele dintre legumele sau fructele alese pentru a da culoare s-ar putea sa adauge si un strop de aroma in reteta. Asa ca trebuie sa ai intotdeauna grija la cantitatea de colorant adaugat si la felul preparat. In prajituri poti adauga cateva picaturi de extract de vanilie pentru a masca aromele subtile lasate de sucul de legume sau fructe adaugat pentru culoare.
 
Rosu – zmeura

Decongeleaza zmeura inghetata si fa un piure fin din ea. Pentru a scapa de seminte paseaza piureul printr-o sita deasa si foloseste sucul extras drept colorant.
 
Roz – sfecla rosie

Coace sfecla sau fierbe-o. Apoi poti sa o transformi in suc sau sa o faci piure. Te poti baza si pe sfecla deja conservata, insa aceasta nu trebuie sa aiba otet sau alte arome puternice.
 
Portocaliu – morcovi

Fa un suc de morcovi sau un piure din morcovi fierti. Daca alegi varianta piureului, pentru ca este ca o pasta, adauga o lingurita de apa ca sa il poti strecura usor prin sita.
 
Galben – portocala

Sucul de portocale proaspat stors va fi perfect in retetele in care ai nevoie de o nuanta puternica de galben.
 
Verde – spanac

Ca in cazul morcovilor fie faci un suc din frunze proaspete de spanac, fie faci un piure in care adaugi putina apa pentru a extrage sucul.
 
Albastru – afine

Decongeleaza afinele si transforma-le apoi in piure, pe care sa il strecori printr-o panza. Sau pune afinele la microunde pana cand coaja plesneste, apoi toarna sucul printr-o sita deasa.
 
Violet inchis – mure

Aplica aceleasi metode ca in cazul afinelor.
 
Cand folosesti coloranti naturali va fi nevoie de o cantitate mai mare, de obicei dubla, fata de cea indicata de reteta pentru coloranti artificiali. In plus, s-ar putea sa fie nevoie sa reduci cantitatea de lichide in reteta sau sa adaugi mai multe ingrediente uscate daca folosesti coloranti naturali, care sunt mai aposi.
 
Tine minte ca aceste variante de colorare vor iesi perfect pe o baza alba: spuma de albus, glazuri pe baza de unt etc.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

glazuri verzi blaturi legume rosu zmeura portocaliu morcovi piure
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1721 (s) | 23 queries | Mysql time :0.026455 (s)