Ingrediente (pentru 4 portii):2 cani de
fasole boabe2-3 felii de franzela
O cana de
orezO ceasca de ulei
2 cepe
5-6 catei de
usturoi 1 morcov
1
pastarnac2
frunze de dafin1 legatura de marar
1 legatura de
patrunjel50 gr
fainasare
cimbru (dupa gust)
Mod de preparare:Se fierbe fasole dupa procedura obisnuita. Dupa ce se schimba prima apa, se pun morcovul, pastarnacul si ceapa, evident tocate. Se adauga cele doua frunze de dafin si se sareaza dupa gust. Cand fasolea este bine fiarta se scurge de zeama (Atentie! Nu aruncati zeama, pentru ca o sa va trebuiasca) si, intr-un bol, se adauga painea (inmuitata cu ceva zeama de la fasole), usturoiul pisat, un pic de cimbru, dar si mararul si patrunjelul tocate. Se amesteca bine compozitia, apoi se da totul prin masina de tocat (sau la un
blender, cine are). Compozitia se modeleaza apoi sub forma de bile (chiftele), diametrul ideal fiind de circa 3 centimetri (pentru bile) sau de 5 centimetri (daca le faceti plate, caz in care grosimea trebuie sa fie de cam un centimetru). Chiftelele se dau prin faina si se prajesc in uleiul foarte bine incins.
Citeste si despre Cea mai buna reteta de chiftelute marinate, ca la mama acasa! Ti se topesc in gura! Las reteta mai josDin restul de zeama ramasa de la fiertul fasolei se prepara o
garnitura din orez. Proportia ar fi de trei cani de zeama la o cana de orez. Modul de preparare al orezului este cel standard, cu specificatia ca, dupa ce s-a fiert (nu uitati de sare!) este recomandat sa-i puneti marar din belsug. Cel putin asa sustine prezbitera Garoafa Coman, care indica si faptul ca mancarea este infinit mai buna daca orezul este servit rece.
sursa:
adevarul
Comentarii (0)