News Flash:

Chiar si sucul de sfecla rosie poate avea efecte adverse

21 Mai 2018
442 Vizualizari | 0 Comentarii

Sucul de sfecla nu are tocmai un gust atractiv, dar promisiunea unei mai bune oxigenari si a unui plus de rezistenta la efort ii face pe multi sa uite de acest aspect. Din pacate, insa, sfecla rosie nu este un aliment perfect, iar excesele de aceasta planta introduc in corp cantitati mari de oxalati, care cauzeaza, printre altele, deranjamente stomacale si oscilatii bruste ale tensiunii arteriale.

Sucurile de sfecla rosie sunt un supliment foarte la moda, care promite o digestie mai eficienta, o rezistenta corporala mai buna si chiar corectarea problemelor de hipertensiune. Indiferent de motivele care te imping sa consumi aceste sucuri concentrate, te sfatuim sa nu exagerezi cu aceasta practica. Ca orice alt aliment, de fapt, sfecla este buna pana la un punct, iar excesele se pot concretiza in probleme de sanatate.

De ce iubim sucul de sfecla

Sucul de sfecla rosie concentreaza continutul nutritiv al sfeclei intr-o masa usor de preparat si de consumat. Acest lucru, alimentat de popularitatea actuala a sfeclei in medicina alternativa, face ca sfecla rosie sa fie nelipsita astazi din regimurile alimentare sanatoase si dietele de fitness.

Azotatii continuti de sfecla au fost creditati cu meritul de a ajuta sportivii sa dobandeasca o rezistenta la efort mai mare prin cresterea oxigenarii tesuturilor musculare in urma vasodilatatiei. Odata transformati in oxid nitric, azotatii pot contribui la dilatarea si relaxarea vaselor sanguine, inlesnind afluxul unei cantitati mai mari de sange oxigenat in muschi. Cu alte cuvinte, cu aceeasi rezerva de oxigen poti atinge performante fizice mai inalte.

Cercetarile indica faptul ca sucul de sfecla, asemenea nitratilor anorganici, pot stimula oxigenarea inimii, imbunatati starea de sanatate a sistemului circulator, creste durata antrenamentelor si cobori tensiunea arteriala. Se presupune ca aceasta coborare a tensiunii arteriale ar contribui mai departe la reducerea riscului de accidente vasculare cerebrale, de infarcturi miocardice si de boala cardiaca ischemica. In plus, sfecla si sucul obtinut din ea contin cantitati mari de antioxidanti, fibre si acid folic, toate acestea avand proprietati benefice pentru digestie, pentru prevenirea cancerului si reducerea inflamatiei.

Efectele secundare ale excesului de suc de sfecla

Oricat de tentante ar parea aceste proprietati benefice, daca ajungi sa bei suc de sfecla in loc de apa, este evident ca nu te poti astepta la lucruri bune… Iata principalele efecte adverse ale sucului de sfecla pe care trebuie sa le ai in vedere:

1. Pietre la rinichi
Cel mai important efect advers de care trebuie sa fii constient este modul in care afecteaza rinichii. Pacientilor cu probleme renale si celor cu risc ridicat de a capata pietre la rinichi li se recomanda chiar sa ocoleasca sucul de sfecla rosie. Potrivit cercetatorilor medicali, oxalatii continuti de sfecla ar constitui fix materia prima din care se formeaza calculii renali. Desi partea radacinoasa a sfeclei contine mai putini oxalati decat tulpina terestra si frunzele, noi te sfatuim totusi sa nu risti.

2. Modificarea coloratiei urinei si a scaunelor
Cunoscut sub numele de beeturia sau betaninuria, acest fenomen se manifesta prin pigmentarea rosiatica a urinei ca urmare a betaninei, un pigment natural de culoare rosie. Si scaunele pot capata aceasta coloratie, fiind adeseori confundate cu cheaguri de sange. Desi pare un simptom alarmant, fenomenul descris este de regula inofensiv si nu persista mai mult de 48 de ore de la consumarea de sfecla rosie. Daca problema continua mai mult de doua zile, adreseaza-te neaparat medicului.

3. Fluctuatii bruste ale tensiunii arteriale
Sucul de sfecla poate cobori tensiunea arteriala, ceea ce este o veste buna daca urmaresti in mod intentionat acest lucru. Chiar si asa, insa, amestecarea sucului de sfecla cu medicatia antihipertensiva sau cu alte medicamente care determina in mod direct coborarea tensiunii arteriale, precum Viagra, de exemplu, poate provoca fluctuatii bruste periculoase. In plus, vasodilatatia durativa si supraconsumul de substante vasodilatatoare pot induce chiar probleme cardiovasculare. Scaderea brusca a tensiunii arteriale si colapsul cardiovascular pot avea drept consecinta chiar intrarea in coma. In prezent nu exista foarte multe cercetari care sa avertizeze consumatorii in acest sens, asa ca pana ce lucrurile nu se lamuresc, te sfatuim sa fii precaut cu privire la curele prelungite cu sfecla rosie.

4. Deranjamente stomacale
Consumat in portii mari, sucul de sfecla rosie poate provoca deranjamente stomacale. Unii nutritionisti recomanda introducerea treptata a sucului in alimentatie pentru a-i permite stomacului sa se acomodeze, dar au existat chiar si cazuri de boli gastro-intestinale legate de consumul de sfecla cruda. Fructanii, un tip de carbohidrati cu catena scurta, pot ridica probleme celor cu sensibilitate intestinala, si mai ales pacientilor cu sindrom de colon iritabil.

5. Extazul zaharului?
Orice ai face, nu ai cum sa eviti concentratia mare de zahar continuta de sfecla rosie. O portie de 100 g de sfecla cruda contine aproape 7 g de zahar. Chiar si daca presupunem ca folosesti doar aceste 100 g la prepararea sucului, tot vorbim despre un exces de zahar. Totusi, trebuie sa avem in vedere faptul ca, desi sfecla are un indice glicemic de aprox. 64 (adica mediu), sarcina glicemica a acesteia, adica efectul propriu-zis asupra glicemiei, are valoarea 5 (adica mica). Cu alte cuvinte, sucul de sfecla rosie poate fi considerat inofensiv din acest punct de vedere atat timp cat nu contine zahar adaugat si presupunand ca, in rest, respecti o alimentatie echilibrata.

6. Tulburari de reglare a tensiunii arteriale
Potrivit unor teorii, administrarea de vasodilatatoare pe perioade indelungate poate descuraja productia naturala de oxid nitric. In acest caz, disparitia unui mecanism natural de reglare a tensiunii arteriale te predispune pe termen lung la dezechilibre ireversibile. Parerile sunt impartite in ceea ce priveste validitatea acestui fapt si in cazul consumului de sfecla. Desi recunosc ca nitratii naturali sunt net superiori nitratilor sintetici, cercetatorii avertizeaza ca excesele pot avea consecinte nefaste asupra tensiunii arteriale si a functiei de autoechilibrare a acesteia.

Cand stiu ca trebuie sa ma opresc?

Nutritionistii sfatuiesc limitarea aportului de suc de sfecla sub 250 de ml per portie, adica echivalentul a aprox. doua capatani de sfecla. Daca gustul natural ti se pare neplacut, poti sa combini sucul de sfecla cu sucuri de mere sau de portocale.

Potrivit unor „experti” autoproclamati, poti consuma suc de sfecla in fiecare zi fara sa te expui vreunui pericol. In realitate, insa, trebuie neaparat sa consulti sfatul medicului inainte sa adopti aceasta practica! Daca deja iei medicamente de scadere a tensiunii arteriale, iti poti pune sanatatea in pericol. Asadar, lasa medicul sa stabileasca daca este sau nu bine in cazul tau sa bei suc de sfecla la ordinea zilei si daca da, care sunt limitele intre care trebuie sa te incadrezi.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1500 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014647 (s)