News Flash:

Cele mai periculoase alimente contrafacute

29 Septembrie 2013
3108 Vizualizari | 0 Comentarii
Comertul a ajuns la forme de manifestare extrema. Dezvoltarea retelelor de hypermarketuri a crescut fulgerator viteza in care se fac cumparaturile si cantitatea de alimente cumparate la o singura aprovizionare. Un cos cu 20 de kilograme de mancare se umple in mai putin de 30 de minute. Spatiile uriase fac loc unui numar imens de produse, confuzionand consumatorii. S-a ajuns la situatii extreme, produse contrafacute folosind denumiri generice intr-un mod inselator: exista cascavalul care nu contine branza, frisca fara smantana, pateul fara ficat, pasta de unt care nu contine unt sau ciocolata cu alune care are doar 10% cacao si doar 0,1% alune. Si, mai ales, exista sunca fara niciun fel de carne.

Noutate: fiecare producator are dreptul la reteta proprie

Nu exista un control al retetelor, sustin voci din partea autoritatilor care reglementeaza punerea pe piata a alimentelor din carne sau lactate. Pana anul acesta, fiecare companie care producea mezeluri, bunaoara, isi autoriza retetele folosite la directiile agricole. Acum aceasta avizare nu mai e necesara.

Potrivit sefului Directiei Sanitare Timis, asistam la un vid legislativ in ceea ce priveste alimentele de origine animala iar singura solutie e sa citim cu maxima atentie etichetele si sa cumparam produse care contin exclusiv carne sau lapte. “Pana acum jumatate de an, orice companie care producea mezeluri trebuia sa isi scoata o licenta de la Directia Agricola. Aceasta licenta stabilea inclusiv componenta produselor, adica retetele dupa care se fabricau acestea. Aprobarea acestor retete se facea tinand cont de normele europene in vigoare”, explica Tiberiu Lelescu, seful Directiei Agricole Timis.

Integrarea in UE a deschis poarta “alimentelor mutant”

Sorin Mierlea, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea programelor si strategiilor din Romania, atrage atentia ca in proportie de 90% mesajele de pe etichete, de genul “cu gust de…” nu contravin legislatiei nationale si europene. De exemplu, un parizer cu carne de curcan care contine doar 50% carne de curcan si in rest sorici si slanina este in regula daca in apelativ nu apare prepozitia “de” ci “cu”. Adica nu “sunca de curcan” ci “sunca cu carne de curcan”. Modul in care este realizat designul etichetei, inghesuind cuvintele unele in altele, creeaza insa confuzie in ochii cumparatorilor.

Totusi, potrivit Codului Consumatorului, daca un mesaj de pe eticheta unui produs poate da nastere la interpretari, acesta poate fi considerat ilegal. “Consumatorul roman trebuie sa inceapa sa aiba aceasta educatie de a citi etichetele atunci cand isi alege un produs. Cei din industria alimentara si-au dat seama ca intr-o proportie destul de mare consumatorul nu citeste ceea ce e notat pe eticheta din punctul de vedere al continutului si atunci prin mijloace publicitare induce un anumit mesaj, fara a fi in conformitate cu ceea ce se gaseste in acel produs”, a declarat Mierlea.

Iata lista celor mai periculoase alimente contrafacute:
Locul 1: Parizer de porc vopsit cu carmin
Locul 2: Sunca romaneasca cu stabilizatori
Locul 3 – Branza topita cu aroma de cascaval
Locul 4 – Sunca mozaic cu nitriti
Locul 5 – Pate de porc - sursa de E-uri si coloranti
Locul 6 – cascaval fara branza
Locul 7 – unt cu 70% continut de margarina
Locul 8 – ciocolata cu aroma de alune
Locul 9 – frisca fara smantana
Locul 10 – crenvursti facuti din apa si slanina

sursa: doctorul zilei
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

alimente contrafacute tiberiu lelescu alimente contrafacute
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1635 (s) | 23 queries | Mysql time :0.023455 (s)