News Flash:

Ceaiul de hibiscus poate inlocui cafeaua de dimineata, combate hipertensiunea si stresul

13 Februarie 2019
1091 Vizualizari | 0 Comentarii

Hibiscusul, o planta medicinala tot mai prezenta pe piata produselor naturiste din tara noastra, are efecte fortifiante si relaxante. Superbele flori ale acestei plante, provenite din zona Orientului, sunt incluse in compozitia multor remedii naturale cu efect remarcabil in batalia cu stresul. In preparate medicinale, hibiscusul este folosit frecvent sub forma de flori din specia Hibiscus sabdariffe, originala din zona Orientului si a Asiei.

De ce este apreciata planta hibiscus ?
Din florile speciei Hibiscus Sabdariffa se prepara infuzii, decocturi si bauturi cu proprietati calmante si reconfortante, care revigoreaza organismul si combate  efectele stresului.

„Infuziile preparate din hibiscus sunt eficiente in tratamentul multor afectiuni survenite pe fond nervos, printre care indigestiile, oboseala cronica si hipertensiunea arteriala. Preparatele cu flori de hibiscus s-au dovedit un leac foarte eficient pentru hipertensivi. Studiile recente arata o eficienta deosebita a preparatelor cu hibiscus, echivalenta cu medicamentele alopate recomandate hipertensivilor.

Ce beneficii ne ofera florile de hibiscus
Florile speciei Hibiscus Sabdariffa reduc absortia alcoolului in organism si, de aceea, terapeutii le recomanda in combaterea alcoolismului. Totodata, aceasta planta combate deranjamentele digestive si alunga starile de oboseala fizica si psihica prelungita. In urma studiilor de laborator, fitoterapeutii au mai descoperit inca un beneficiu pentru sanatate oferit de aceasta planta. Efectele stimulatoare ale acestei specii de hibiscus sunt la fel de mari  ca si cele de cafea. De aceea ceaiurile de hibiscus inlocuiesc cu succes cafeaua de dimineata.

”Toate aceste beneficii se datoreaza substantelor active din compozitia plantei: acidul hibiscic, hibiscina, hibiscitrina alaturi de alti cinci acizi, citric, ascorbic, malic, tartric, oxalic si un ulei specific plantei. Cand sunt amestecate cu macesele (fructe apreciate pentru continutul  de vitamina C), dar si cu alte fructe de padure, ceaiurile de hibiscus au efecte remarcabile in bataia cu stresul”, precizeaza Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si nutritie, in studiul ”Din florile de Hibiscus Sabdariffa se prepara bauturi cu proprietati calmante si reconfortante care alunga oboeala si efectele stresului”.   

Stimuleaza digestia
De-a lungul deceniilor, aceste flori de hibiscus sunt recomandate de fitoterapeuti ca un stimulent pentru digestie, deoarece ceaiul combate constipatia si indeparteaza  gazele. Se consuma zilnic cate doua-trei cani de infuzie.

Hibiscusul versus „botox din plante”
Pentru fermitatea si frumusetea pielii, specialistii recomanda  consumul ceaiului de hibiscus, care este bogat in mucilagii si in zaharuri sanatoase. Totodata, extractul de hibiscus este folosit si in cosmetica pentru ca efectele sale sunt asemanatoare botoxului: netezeste ridurile si reda tenului un aspect luminos si tanar. De aceea, planta se mai numeste „botox” din plante .

Siropul din hibiscus este reconfortant. Cum se prepara, cum se administreaza:
Ingrediente: 5 linguri de planta, sucul unei lamai, 300 g zahar, 1 litru apa.
Preparare: Se fierbe planta intr-un litru de apa, timp de zece minute la foc mic, apoi se strecoara decoctul. In acest ceai se adauga zaharul; siropul se fierbe, tot la foc mic, pana se ingroase. Inainte de a lua vasul de pe foc, se incorporeaza sucul de lamaie in  siropul obtinut si se amesteca doar cu o lingura de lemn. Siropul se toarna cald in borcane sterilizate  care se inchid etans cu un capac.
Cum se administreaza: Se recomanda cate o lingura de sirop dupa fiecare masa principala, iar ultima portie se administreaza inainte de culcare. Leacul are efecte relaxante asupra organismului.    
   
Vinul de hibiscus este benefic in tratamentul hipertensiunii arteriale si al oboselii cronice. Cum se prepara, cum se administreaza:
Ingrediente: 1 litru vin de casa, 6 linguri de pulbere de hibiscus, o  lingura de stafide si o jumatate lingurita de scortisoara.
Preparare:  Intr-un litru de vin curat, de casa, fara conservanti, se adauga, pe rand, toate ingredientele. Vinul este lasat sa fermenteze timp de 14 zile. Dupa aceea, se strecoara si se imbuteliaza in sticle sterilizate cu alcool si astupate  etans cu capace.
Cum se administreaza: Zilnic, se bea cate un paharel de 50 ml un interval de trei saptamani. Tratamentul cu acest vin este indicat in stari febrile, in hipertensiunea arteriala si in oboseala cronica.

Maceratul de hibiscus la rece: tonic al sistemului nervos. Cum se prepara, cum se administreaza:
Ingrediente: 2 lingurite de pulbere de hibiscus, o cana de 250 ml apa plata.
Preparare:  Maceratul se prepara din doua lingurite de pulbere obtinuta prin macinarea plantei si o cana de 250 ml apa plata sau de izvor. Amestecul se lasa la macerat timp de opt ore, dupa care bautura se filtreaza si se bea.
Cum se administreaza: Doza recomandata este de trei cani pe zi, iar terapia trebuie continuata timp de o luna. Maceratul de hibiscus este un tonic al sistemului nervos care combate oboseala cronica si stresul.

Infuzie de hibiscus combate oboseala cronica si stresul. Cum se prepara, cum se administreaza:
Ingrediente: 1 lingurita de planta uscata la o cana de apa fierbinte
Preparare: Planta se lasa la infuzat, in apa fierbinte, timp de cinci minute.
Cum se administreaza: infuzia se strecoara si se bea cate o cana dimineata, la micul dejun, in locul cafelei si dupa masa de pranz.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ceai hibiscus
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1693 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013756 (s)