News Flash:

Ce trebuie sa stii despre carnea de miel

4 Aprilie 2012
2407 Vizualizari | 0 Comentarii
Friptura de miel
Foarte multe bucate de pe masa de Pasti sunt pregatite din carne de miel. Fie ca e vorba de friptura, drob, de pe masa festiva a romanilor nu lipseste mielul. Iata cateva informatii despre acest produs.

Puncte slabe
Mielul are o carne inalt calorica si grasa, ale carei lipide sunt compuse, in procent de 50%, din grasimi saturate. Pentru a intelege mai bine importanta acestei compozitii, trebuie spus ca 100 de grame de carne de miel acopera o treime din nevoia zilnica de grasimi saturate.
De asemenea, este si o carne bogata in colesterol (in medie 75 grame).
Tinand cont de aceste lucruri, este foarte util sa inlaturam partea de grasime vizibila, operatiune care reduce mult volumul de grasimi ingerat.
Persoanele predispuse la maladii cardiovasculare trebuie sa evite consumul de carne de miel, din pricina nivelului sau ridicat de colesterol.
Din acelasi motiv, persoanele aflate la regim trebuie sa excluda din meniu carnea de miel.

Puncte forte
Mielul este bogat in proteine de buna calitate si se remarca printr-un continut important de zinc, fier si fosfor. In plus, 100 de grame de carne de miel acopera doza zilnica necesara de vitamina B12.
Tocmai datorita combinatiei ideale de zinc si vitaminele grupului B, carnea de miel este recomandata pentru perioadele de convalescenta, continand nutrienti esentiali responsabili de intarirea sistemului imunitar si de recuperarea tonusului si a energiei.

Valori nutritionale
Daca ar fi sa detaliem continutul vitaminic pentru 100 de grame, am observa ca interesul nutritional al carnii de miel este ridicat.
Astfel, in medie, 100g carne miel ne ofera 22% din DRZ de fosfor, 15% din necesarul cotidian de fier, 32% din necesitatile zilnice de zinc. In plus, acestea acopera intre 9 si 11% din nevoile de vitamine apartinand grupului B (B1 - 9%, B5 - 10%, B6 - 11%).

Savuroase si gustoase, costitele de miel sunt destul de calorice, de aceea este recomanda sa fie preparate la gratar, metoda mai dietetica, prin care se poate elimina grasimea in exces. Excelenta sursa de proteine si de minerale (ca fierul si zincul), aceasta parte a mielului contine, la randul ei, o cantitate importanta de vitamina B12 (100 g costite acopera 50% din necesarul zilnic). De ce este atat de importanta aceasta vitamina? Pentru ca joaca un rol esential in functionarea sistemului nervos, participa la procesul de reinnoire a celulelor si intrevine in formarea globulelor rosii.

Pulpa spate este una dintre cele mai slab calorice parti ale mielului. Slaba, moale si gustoasa, aceasta carne contribuie la satisfacerea nevoilor nutritionale ale organismului nostru, fie ca vorbim despre proteinele usor asimilabile sau de minerale (fier, zinc, fosfor) ori de binecunoscutele vitamine din grupul B, atuul special al carnii de miel.

Pulpa fata se degusta rar, la sarbatoari, mielul nu se include, dupa cum am vazut, pe lista celor mai light produse animale. Si totusi, aceasta parte a mielului este considerata o alegere rezonabila, datorita continutului sau lipidic mediu (100 g de friptura de pulpa fata contine numai 12 g lipide).

Pieptul este o parte mai putin scumpa si ofera un aport bun de proteine de buna calitate. Chiar daca este mai grasa, aceasta delicatesa nu trebuie suprimata din registrul culinar, oferind un continut ridicat din vitaminele B1 si B2, amandaou indispensabile pentru buna functionare a organismului.
  
Colierul, consumat in portii reduse si acompaniata de legume variate, este binevenit in cadrul unui meniu echilibrat. Alaturi de pulpa din spate, ea contine cel mai bun procent de vitamina B12 (adica aproximativ 120% din doza zilnica recomandata).

sursa: ghidul-parintilor.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

puncte slabe carne puncte forte nutrienti valori nutritionale pieptul
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1685 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027819 (s)