News Flash:

Ce se intampla atunci cand mananci castraveti. O sa-i mai consumi de acum incolo?

24 Iulie 2017
33903 Vizualizari | 0 Comentarii
Pentru inceput trebuie sa stii ca fara coaja, castravetele nu are nici macar jumatate din valoarea sa terapeutica.

Castravetii provin din sudul Asiei, unde, conform dovezilor istorice, sunt folositi in alimentatie de acum mai bine de 10.000 de ani. Apoi, castravetii s-au raspandit in intreaga lume, incepand din antichitate.
Rand pe rand, Egiptul, Grecia si apoi Roma au adoptat in culturi aceasta leguma racoritoare si cu gust inviorator.
Pe teritoriul Romaniei, castravetii sunt aclimatizati de peste 2500 de ani si tot de atunci sunt folositi ca medicament, dar si ca planta magica.

Indeosebi, la noi sunt cultivate doua varietati ale castravetelui – “castravetele de muraturi” si “castravetele de salata”.
“Castravetele de muraturi” este preferatul nostru – are dimensiuni mai mici decat cealalta varietate, coaja aspra, buburoasa, de un verde-deschis la culoare.
“Castravetele de salata”, numit si “castravete bulgaresc” este cel crescut in sera, indeosebi iarna – lunguiet, poate atinge pana la patruzeci de centimetri lungime ori si mai mult, are coaja neteda, verde-inchis.

Ambele varietati au proprietati vindecatoare identice, insa nu au fost multa vreme luate in serios, poate si datorita compozitiei lor chimice, scrie Ilie Tudor.

Castravetele este alcatuit in proportie de 96,5% din apa si are foarte putine calorii. Imaginati-va: un kilogram de castraveti are o consistenta mai mica decat o felie de cascaval, nu contine grasimi, doar o cantitate infima de substante proteice.

Citeste si De ce nu e bine sa mancam salata de rosii si castraveti. Pana acum nu s-au stiut motivele

In schimb, contine o cantitate impresionanta de potasiu, fier, siliciu asimilabil, magneziu si fosfor, care in cea mai mare parte sunt depozitate in coaja legumei.
In coaja gasim si cea mai mare parte a vitaminei C, a vitaminei A si a vitaminelor din complexul B, a enzimelor care intervin in procesul digestiei si al metabolismului, a compusilor sulfurosi.
Astfel, cercetatorii afirma ca, fara coaja, castravetele nu are nici macar jumatate din valoarea sa terapeutica.
Daca tinem mortis sa curatam castravetii, atunci ne este recomandat sa le mancam coaja si sa le aruncam… miezul.
Asadar, castravetii se consuma cu tot cu coaja, foarte bine spalati, dupa ce inlaturam portiunile afectate, in salate sau simpli, taiati felii.
Doza recomandata este de macar 200 de grame pe zi, dar in cazul unor cure de slabire, a bolilor care necesita o cantitate sporita de apa si diuretice sau un aport marit de minerale, portia zilnica poate creste pana la 700-900 de grame.

Sucul de castraveti are efect diuretic si depurativ exceptional. Este un calmant gastric, hidratant si racoritor. Se bea imediat dupa stoarcere, cate 500-1000 ml pe zi.
Castravetii murati pastreaza o cantitate redusa din vitaminele legumelor proaspete, dar le raman mineralele. Consumati cu mancaruri grele, favorizeaza digestia si metabolismul.

Cataplasmele cu castraveti au efect racoritor, calmant. Se folosesc mai ales contra arsurilor solare, a durerilor de cap, a usturimilor pe piele. Se taie leguma in felii subtiri si apoi se aplica direct pe locul afectat, lasandu-se 15-20 de minute. Daca e nevoie, putem repeta cu felii proaspete.

Citeste si Ce se intampla in corpul tau daca mananci zilnic rosii

Castravetele poate fi utilizat in tratamente preventive. De exemplu, poate preveni pietrele la rinichi si insuficienta renala.
Un institut de cercetare londonez anunta ca este foarte posibil ca aparent banalii castraveti sa fie antidotul pentru anumite alimente cu un puternic efect cancerigen. De exemplu, nitratii si nitritii, prezenti in practic toate mezelurile si produsele din carne si care sunt vinovati de mii de cazuri de cancer la colon, au un efect toxic mult redus daca se consuma impreuna cu castravetii.
Acelasi efect il au castravetii si in cazul acroleinei din uleiul folosit pentru prajeli sau asupra faimoasei acrilamide din cartofii prajiti, din produsele de patiserie ori de panificatie, care au, de asemenea, efect cancerigen.

Astm bronsic – o serie de substante continute in castravete (mai ales de catre coaja acestuia), cum ar fi flavonoidele, compusii de siliciu sau fenolii, au un puternic efect antiinflamator. Intre altele, aceste substante previn fenomenul de inflamare a arborelui bronsic si de aparitie a astmului bronsic, cu crizele sale specifice. Acest efect protector in fata astmului se observa si la fumatori, precum si la persoanele expuse la noxele din aer sau care racesc frecvent.

Gastrita si ulcerul gastric – castravetele se administreaza in afara perioadelor de criza, cand ajuta la refacerea mucoasei gastrice lezate. Ajuta, de asemenea, la reglarea secretiei de sucuri acide. In timpul crizei de gastrita, castravetele este cel mai bine tolerat sub forma de suc, avand efecte protectoare gastrice. In unele cazuri, insa, poate intensifica secretia de sucuri acide si poate agrava durerile si leziunile, prin urmare, fiind necesar sa fie administrat cu prudenta.

Litiaza biliara – este foate bine prevenita de consumul zilnic de salata de castraveti, preparata cu ulei virgin de masline. Castravetele combinat cu uleiul de masline actioneaza, prin intermediul unor receptori aflati in tubul digestiv, asupra vezicii biliare, stimuland varsarea bilei si prevenind, astfel, dischinezia, stazele si formarea de calculi in colecist.

Ateroscleroza, arterita obliteranta
– aceeasi salata de castraveti combinati cu ulei virgin de masline, care este un fel de mancare extrem de frecvent intalnit in dieta mediteraneana de vara, protejeaza arterele, inclusiv cele coronare, de imbolnavire.

Indigestia – castravetii, cu tot cu coaja, contin o enzima (erepsina) care ajuta la digestia mancarurilor bogate in proteine – cele mai grele pentru stomac si ficat. De asemenea, consumul de castravete previne tulburarile si bolile hepatice la marii consumatori de proteine, care prefera branzeturile, ouale, pestele sau carnea in alimentatie. Se recomanda consumul a minimum 100 de grame de castravete la fiecare masa in care sunt prezente aceste alimente.

Diabet – coaja castravetilor, in special a celor cu un gust amarui mai pronuntat, stimuleaza celulele pancreasului sa produca insulina si echilibreaza glicemia prin actiune directa. O cura de o luna, in care se consuma minimum jumatate de kilogram de castraveti pe zi, cu tot cu coaja, previne diabetul, si chiar trateaza cu succes formele usoare ale acestei boli.

Obezitate, ingrasare – cea mai pura apa, fibre alimentare, substante diuretice naturale si un numar infim de calorii, aceasta este cartea de vizita a unuia dintre cele mai bune alimente pentru slabit: castravetii. Persoanele care vor sa slabeasca ar trebui sa consume in timpul sezonului macar 600 de grame de castraveti proaspeti, cu tot cu coaja, pe zi. Este un tratament simplu, care duce la scaderi semnificative in greutate, prin micsorarea numarului de calorii din portia zilnica de hrana, prin eliminarea apei suplimentare din tesuturi, prin imbunatatirea metabolismului zaharurilor. In plus, castravetii previn si bolile si tulburarile de sanatate care apar frecvent atunci cand pierdem prea multe kilograme intr-un timp scurt. Castravetii previn puseurile de hiper si hipotensiune, previn tulburarile cardiace si afectiunile gastro-intestinale, care pot aparea sau se pot agrava printr-o cura de slabire mai drastica.

Citeste si Tu o sa mai mananci branza cu rosii dupa ce o sa citesti asta? Ce ti se intampla

Guta – se face o cura de trei-patru saptamani, timp in care se consuma zilnic o combinatie de suc de castraveti, amestecat cu suc de morcov, in proportii egale. Un litru pe zi din acest elixir antreneaza sarurile urice din articulatii si ajuta la eliminarea lor prin urina, reduce inflamatia articulatiilor si elimina gradat crizele dureroase.

Tensiunea arteriala oscilanta, aritmia cardiaca – potasiul, magneziul si fibrele alimentare continute in mari cantitati de catre castraveti sunt adevarate medicamente pentru tratarea acestor doua afectiuni. Mai ales in timpul verii, cand aceste boli devin foarte periculoase, este indicata cura in care se consuma zilnic intre jumatate de kilogram si un kilogram de castraveti, vreme de macar patru saptamani.

Adjuvant in pancreatita – se consuma zilnic 300-500 de grame de castraveti, cu tot cu coaja. Substantele active din coaja castravetilor stimuleaza secretia endocrina si exocrina a pancreasului, reduc inflamatia acestui organ, ajuta la o buna metabolizare a alimentelor complexe.

Sarcina – castravetii consumati in timpul sarcinii reduc senzatia de greata, precum si frecventa acceselor de voma produse de miscare, de stres, de stimulari olfactive neplacute etc. Nu este fixata o cantitate standard de castraveti recomandata a fi consumata zilnic, este bine insa sa aveti acest “medicament” pe masa, pentru a avea o sarcina mai usoara.

Constipatie – la micul dejun si la cina, se consuma cate 300 g de castraveti, sub forma de salata cu ulei de masline sau de tzatziki. Este un tratament simplu, care asigura nu mai putin de 45% din necesarul zilnic de fibre alimentare si 30% din necesarul de apa, stimuland, in acelasi timp, si peristaltismul intestinal, dar si eliberarea de sucuri digestive. Ca atare, aceasta cura se dovedeste a fi benefica atat in cazul unei constipatii atone, cat si al unei constipatii datorate dispepsiei sau unei diete sarace in fibre alimentare.

Tendinite, probleme articulare – foarte bogati in siliciu usor asimilabil si in magneziu, avand si intense efecte depurative, castravetii sunt, alaturi de dovlecei, cele mai bune legume in tratarea acestor afectiuni. In Statele Unite si in Franta, castravetii si extractele din coaja de castravete sunt deja frecvent folosite in clinicile destinate tratarii sportivilor care au suferit traumatisme ori care se confrunta cu boli articulare cronice datorate suprasolicitarii. Prin continutul lor de potasiu, castravetii sunt folositi si contra durerilor si a contracturilor musculare.

Durerile de cap provocate de caldura, insolatie – se consuma jumatate de litru de suc de castraveti cu putina lamaie, pe stomacul gol, intr-o doza unica. Este un foarte bun re-hidratant, confera o senzatie de racoare si diminueaza intensitatea durerilor de cap. Suplimentar, pe cale externa, se folosesc felii reci de castravete, care se aplica pe frunte, pe ceafa si pe tample.

Citeste si Amestecul care ajuta la regenerarea ficatului chiar de la primul pahar…

Arsuri usoare, arsuri solare – se aplica intr-un strat gros, de mai multe ori pe zi, un piure obtinut din castraveti cruzi, zdrobiti, pe portiunea afectata. Este un tratament calmant, usor antiseptic, prevenind suprainfectarea. Diminueaza inflamatia si ajuta la refacerea mai rapida a tesuturilor, dupa arsurile de gradul I si II.

Keratoza – zilnic, se aplica pe portiunile de piele afectate un piure obtinut din 5 parti castraveti zdrobiti si o parte ulei virgin de masline, care se amesteca bine, pentru a se omogeniza. Preparatul obtinut se intinde prin masaj usor, de tip mangaiere, vreme de cinci minute. Intern, se consuma salata de castraveti cu ulei presat la rece de masline, dar si alte alimente bogate in vitamine, cum ar fi catina, nucile, morcovii.

Precautii si contraindicatii: Practic, nu exista reactii adverse si nici contraindicatii la castraveti. Totusi, persoanele cu hipertensiune severa, cu ascita ori cu alte afectiuni la care aportul de lichide in organism este limitat, vor consuma cu masura aceste legume, care contin 95% apa.
Exista si persoane a caror digestie nu se impaca foarte bine cu castravetii – in cazuri foarte rare, ei produc indigestii, dureri abdominale, stare de greata. Aceste simptome se datoreaza, de obicei, semintelor de castravete si, ca atare, vor disparea daca semintele sunt indepartate de pe feliile de castravete, inainte de a fi consumate.
Pe de alta parte, trebuie stiut ca semintele castravetilor sunt pe locul doi, dupa coaja, ca si continut de vitamine si alte substante cu efect terapeutic.

preluat de pe in bucatarie
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

citeste si
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1621 (s) | 34 queries | Mysql time :0.023985 (s)