News Flash:

Ce sa mananci in perioada postului

23 Februarie 2012
1372 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6549 RON (+0.0008)
USD: 4.0128 RON (+0.0096)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Ciuperci
Sanatatea, vitalitatea organismului depind, in cea mai mare masura, de alimentele pe care le consumam. Chiar si in postul Pastelui, care la ortodocsi este extrem de restrictiv, organismul are nevoie de alimente energizante si diverse, bogate in vitamine, minerale si fibre alimentare, atat de necesare perioadei de trecere de la iarna la primavara.

Pentru ca pe toata perioada postului sunt interzise cu desavarsire carnea, ouale si lactatele, care constituie hrana de baza in cea mai mare parte a anului, persoanele care vor tine tot postul trebuie sa consume alimente bogate in proteine, carbohidrati, vitamine si minerale, de care este nevoie atat pentru sanatatea organismului, cat si pentru randament in activitatea de zi cu zi.

Fasolea, care prin compozitie, contine fier si proteine, inlatura riscul de astenie si anemie. Atat verde cat si boabe, fasolea poate fi gatita in diverse feluri.

Ciupercile contin multe proteine, asa ca pot inlocui carnea cu succes. Din ciuperci se pot face sarmale sau ardei umpluti, chiftele, tocanita ori se pot adauga la alte mancaruri, supe, ciorbe, pilaf.

In postul Pastelui, care sta sa inceapa, pestele se poate manca de numai doua ori, pe 25 martie, de Buna Vestire, si in ziua de Florii. In cele doua zile de dezlegare la peste sa nu uitam de salata de icre.

Mierea de albine, o inegalabila sursa de energie pentru toate varstele, poate inlocui produsele de patiserie si cofetarie cu care ne-am tot rasfatat pe tot parcursul iernii. Poate fi consumata ca atare, in ceai, cafea si sucuri naturale.

Fructele uscate, precum caisele, prunele, curmalele, smochinele ori stafidele, sunt adevarate bombe energizante. Contin fibre alimentare, minerale si vitamine si potolesc si satisfac nevoia de dulce, care uneori da navala.

Nucile, migdalele, fisticul si alunele sunt satioase si hranitoare si pot inlocui oricand gustarea de la ora 11.00 sau pe cea de dupa amiaza, de la ora 17.00. Nu mancati, insa, mai mult de o mana de fructe uscate pe zi, adica 50 de grame.

Pe durata postului, consumul de paine va fi oricum, mai mare. De aceea, se recomanda ca painea alba sa fie inlocuita cu painea integrala sau cea cu tarate.

Atentie! Vitamina B12 va lipsi din alimentatia persoanelor care vor tine tot postul deoarece se gaseste numai in produsele de origine animala. Carenta de vitamina B12 duce la oboseala, palpitatii, dificultati de concentrare. Se recomanda ca in aceasta perioada sa se ia un supliment de vitamina B12.

sursa: ziare.com
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

Fasole
fasolea ciupercile fructele uscate caisele prunele curmalele stafidele
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1755 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027540 (s)