News Flash:

Ce sa eviti cand mananci in stil bufet suedez

14 Iunie 2019
933 Vizualizari | 0 Comentarii

Un bufet suedez ofera flexibilitate si sansa de a consuma numai ingredientele care iti plac, fara sa fii nevoit sa respingi anumite feluri de mancare, dar trebuie sa respecti reguli esentiale pentru a-ti proteja sanatatea. Poate fi extrem de tentant sa incerci mai multe feluri de mancare cand le vezi in cadrul unui bufet suedez, dar trebuie sa fii prudent pentru a minimiza riscul de imbolnavire. „Nu te gandi numai ca poti manca oricat vrei pentru ca mai tarziu vei regreta excesul de calorii si mai ales o posibila toxiinfectie alimentara sau o gripa. Cel mai bine este sa nu mergi la o masa de acest tip cand iti este foarte foame”, spune dr. Lauri Wright, nutritionist de la Universitatea din Florida.

Un bufet suedez nu numai ca-ti poate periclita dieta, dar te va expune unui risc mare de infectii datorita microbilor. „Aproape orice aliment poate cauza toxiinfectie alimentara daca nu este manevrat in mod corespunzator si este foarte greu sa-ti dai seama doar privind daca smantana are temperatura potrivita sau sushi este destul de rece”, spune dr. Shelley Feist, nutritionist.
 
Iata ce poti face pentru a minimiza riscurile la care te expui cand iei masa in stil bufet suedez:
 
1. Nu atinge plasticul care acopera alimentele
Spala-te pe maini inainte de a veni la masa, iar cand ajungi acolo este foarte important sa eviti sa atingi plasticul care acopera alimentele. Are un rol util pentru ca previne contaminarea alimentelor cu bacteriile provenite de la tuse sau stranuturi, dar daca pui mana pe el vei prelua toti microbii. Este indicat fie sa porti manusi, fie sa il ridici cu un servetel antibacterian. „Cel mai mare risc de contaminare provine de la alte persoane, nu de la tine, iar microbii depozitati pe capace sau suprafete din plastic create pentru a acoperi mancarea vor acumula multi virusi”, spune dr. Jennifer Quinlan, microbiolog de la Universitatea Drexel.
 
2. Evita ustensilele adancite in mancare
Poate crezi ca faci o favoare tuturor recuperand ustensilele care s-au afundat in mancare dar te-ai gandit cate persoane le-au atins inaintea ta? „Daca esti foarte atent sa nu atingi manerul usii de la toaleta cand iesi la fel trebuie sa procedezi si cu ustensilele necesare pentru a lua mancarea. Manerele lor sunt contaminate, asa ca nu le atinge mai des decat este necesar. In plus, orice fel de mancare in care a cazut un ustensil ar trebui inlocuit si nu ar trebui sa mananci acel preparat”, potrivit dr.
Quinlan.
 
3. Fii prudent cu sushi
Pare o alegere sanatoasa si dietetica, dar necesita ingrediente foarte proaspete si monitorizarea atenta a temperaturii. „Chiar si atunci cand mergi la un restaurant foarte scump este riscant sa mananci peste sau fructe de mare, dar ar fi bine sa nu presupui ca sushi este pastrat la temperatura potrivita in cadrul unui bufet suedez”, spune dr. Wright.
 
4. Ocoleste tonul
Este foarte dificil sa aproximezi cat de reci sunt anumite ingrediente si din acest motiv nu ar trebui sa te indrepti nici spre ton, chiar daca vrei sa economisesti niste calorii. „Tonul trebuie pastrat la temperaturi destul de scazute fata de alte tipuri de peste pentru ca este mult mai expus actiunii bacteriilor”, spune dr. Wright.
 
5. Nu manca prajeli decat daca sunt preparate pe loc
Restaurantele care servesc foarte multe preparate prajite la bufetul suedez nu vor folosi uleiuri sanatoase, iar ingredientele vor prelua o cantitate ridicata de grasimi nocive care pot infunda arterele. „De fiecare data cand se prajeste un preparat, felul de mancare va deveni asemanator unui burete pentu ca va prelua o proportie ridicata de grasimi trans. Daca vrei un ou ochi sau creveti prajiti cere sa ti se prepare o portie noua sau renunta, daca nu este posibil”, recomanda dr. Feist.
 
6. Felurile de mancare cu unt sau smantana sunt riscante
Evita supele, sosurile si pastele care contin unt si smantana. „Vor avea foarte multe grasimi saturate, care cresc nvelul de colesterol si pericliteaza sanatatea inimii. In plus, iti pot face rau daca temperatura nu este cea adecvata. Mai bine alege sosurile rosii cum este marinara de fiecare data cand ai ocazia”, spune dr. Feist.
 
7. Nu te lasa tentat de salatele cu maioneza
„Salatele pe baza de cartofi sau alte variante care includ maioneza sunt periculoase din doua motive. In primul rand pot acumula microbi si germeni daca stau la temperatura camerei prea mult timp, iar in al doilea rand au foarte multe calorii. Mai bine alege o salata pe baza de cereale integrale sau legume rumenite la cuptor”, recomanda dr. Quinlan.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bufet suedez
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1633 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013804 (s)