News Flash:

Ce NU trebuie sa faci cand pui conserve

11 Octombrie 2012
5371 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7612 RON (0.0000)
USD: 4.2560 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Pentru ca este sezonul in care se pun conserve, iar camara se umple cu provizi, iata ce NU trebuie sa faci atunci cand te pregatesti sa faci gemuri, dulceturi ori sa pui la murat legume si fructe:

- Nu folositi fructe si legume coapte excesiv, ci doar pe acelea care sunt intr-o stare foarte buna. De ce? Pentru ca atunci cand ai o materie prima proasta, nu ai cum obtine un produs final excelent. Altfel spus, o rosie stricata nu va produce un bulion gustos, iar dintr-o pruna flescaita doar tuica iese buna;

- Nu adaugati ingrediente cu aciditate scazuta (ceapa, usturoi, ardei, marar), condimente si mirodenii si nici unt sau ulei peste cantitatea prevazuta in reteta. Conserva rezultata poate sa se strice, mai ales in cazul grasimilor, care influenteaza modul in care se incalzeste preparatul, necesitand o durata de sterilizare mai mare.

- Nu turnati preparate fierbinti in borcane reci si nici nu puneti preparate reci in borcane fierbinti. Recipientele se pot sparge, din cauza diferentei de temperatura.

- Nu folositi afanatori sau produse care contin amidon (faina, orez, paste) in prepararea conservelor, intrucat vor absorbi lichidul in timpul prepararii si vor ingreuna fierberea ori sterilizarea. Rezultatul va fi o conserva insuficient preparata si care este foarte posibil sa se strice.

- Nu inlocuiti sterilizarea cu rasturnarea borcanelor umplute ”la cald”, mai ales in cazul dulceturilor si al gemurilor. Efectul nu este acelasi: sterilizarea asigura distrugerea germenilor periculosi pentru ca fierberea are loc dupa ce recipientul a fost inchis.

- In cazul sterilizarii prin fierbere, nu lasati apa sa scada sub jumatate din capacitatea cratitei, ci adaugati atat cat este nevoie, in permanenta.

- Nu folositi borcane care au capace din plastic ori care nu sunt destinate conservelor, pentru ca nu asigura etanseizarea, iar preparatul se va strica usor.

- Nu folositi borcane al caror capac nu se inchide etans, altfel conserva se va strica. Daca o conserva pusa la sterilizat curge, poate fi inlocuit capacul si sterilizata inca o data, in cel mult 24 de ore.

- Nu strangeti inca o data capacul unui borcan sterilizat, pentru ca recipientul se poate sparge.

- Nu folositi borcane crapate ori ciobite sau borcane insuficient spalate ori cu reziduuri. Recipientele crapate ori ciobite pot ceda la sterilizare, iar cele cu reziduuri pot contine germeni care sa compromita continutul.

- Nu adaugati apa rece in cratita in care borcanele sunt sterilizate prin fierbere. Puneti de fiecare data apa calduta.

- Nu lasati borcanele sterilizate in apa in care au fiert, ci scoateti-le la trecerea timpului prevazut pentru aceasta operatiune. Alfel, vor fierbe prea mult, iar conserva nu va mai avea gustul dorit.

- Nu consumati conserve a caror culoare este schimbata ori care si-au modificat consistenta. Este posibil sa fie stricate, iar consumul lor sa provoace toxiinfectii alimentare.

Multumim pentru sfaturi, bucatareli!

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

retete conserve sterilizare borcane retete culinare fructe mirodenii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1684 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020611 (s)