News Flash:

Ce nu stiai despre vin si bere

17 Aprilie 2012
2267 Vizualizari | 1 Comentarii
Bere si vin - doua bauturi indragite si consumate in intreaga lume. Atat de multa lume le consuma incat crezi ca stii totul despre bere si vin. Oare asa sa fie? Iata cateva lucruri despre bere si vin pe care, cu siguranta, nu le stiai.

Ocolul pamantului in… bere si vin

Varsta la care ai voie legal sa bei difera de la o tara la alta. În majoritatea statelor europene, poti sa bei alcool de la 16 ani, in Canada de la 18, in Asia de la 20, iar in SUA de la 21. Tarile cele mai mari consumatoare de bere sunt Cehia, Irlanda si Germania. Iar de de vin sunt Italia, Franta si Elvetia. Tarile cele mai mari producatoare de bere sunt China, SUA si Rusia. Germania are cele mai multe marci de bere (1200). SUA – doar 350. Cele mai mari producatoare de vin sunt Italia, Franta si Spania. Cele mai mari taxe pe bere sunt in Norvegia, Finlanda si Canada.

Top 3 bere si vin

Potrivit premiilor oferite de European Beer Star, cea mai buna bere este produsa in Belgia. Urmeaza Germania si Statele Unite. În ceea ce priveste vinul, cea mai buna regiune este de departe Bordeaux (Franta). Cele mai scumpe vinuri din lume sunt Chateau d’Yquem si Chateau Cheval Blanc care se vand cu cateva mii de dolari. O sticla de vin de Bordeaux din 1947, considerata cea mai buna productie de vin din istorie, a fost cumparata la licitatie cu 304.375 de dolari.

Vorbind despre cea mai slaba bere, aceeasi societate – European Beer Star – a hotarat ca cele mai slabe marci de bere se produc in Statele Unite, China, Marea Britanie, Australia, Franta si Italia.

Bere si vin cu “intrusi”

Gusturile sunt intr-o continua schimbare, asa ca producatorii cauta sa vina in intampinarea nevoii consumatorilor. Însa, sunt si cazuri cand inovatia este dusa la extrem. Cambogdia, de exemplu, produce o bere cu tarantule moarte. În Coreea se produce Baby Mouse Liquor, un lichior din orez amestecat cu soareci morti, fermentat timp de un an.

Tot la capitolul ciudatenii poate intra si berea Kwispelbier din Olanda creata pentru cel mai bun prieten al omului – cainele. Denumiri ciudate de vin

Un vin frantuzesc produs si distribuit in Marea Britanie se numeste “Fat Bastard”, mai pe romaneste (Gras imputit). Un vin australian se numeste “Bitch” (Tarfa). O marca frantuzeasca de vin se numeste (Oops), cu paranteze cu tot. Se pare ca multi ani la rand a fost gresit etichetat soiul de struguri, incat, atunci cand si-au dat seama de greseala, producatorii au botezat vinul (Oops). Nu puteam incheia fara a mentiona de “Le Vin de Merde” (Vin de rahat), “Elephant on a Tight Rope” (Elefantul pe funie) sau “Frog’s Piss” (Urina de broasca).

Mahmureala in jurul lumii

Fie ca ai baut bere sau vin, daca ai consumat  in exces, te vei confrunta cu ceea ce se cheama, la noi, mahmureala. Francezii ii spun gura de lemn, germanii ii spun mieunat de pisica, iar italienii – iesit din film. La norvegieni, “fenomenul” poarta denumirea de “cap de dulgher”, iar suedezii ii spun “durere la radacina de par”.

Grecii antici tratau mahmureala cu varza, iar romanii mancau canari prajiti. Nemtii mananca la micul dejun carne rosie si banane, iar francezii beau cafea cu sare. Chinezii apeleaza la ceaiul de spanac, iar rusii la vodca. Cei din Puerto Rico se freaca cu lamaie pe mana cu care au baut, iar haitienii infig 13 ace cu gamalie neagra in dopul sticlei din care au baut.

Bere, vin si… sanatate

Despre vin, numai de bine. Protejeaza inima, reduce riscul de atac de cord, scade nivelul colesterolului, inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase, contribuie la tratarea unor boli precum Parkinson sau Alzheimer. Totul este sa nu exagerezi. Un barbat ar trebui sa bea maximum doua pahare de vin rosu, iar femeile unul.

Berea, in schimb, contribuie la marirea abdomenului, creste rata obezitatii la barbati, stimuleaza secretia gastrica, contribuie la aparitia refluxului gastroesofigian. Berea creste tensiunea arteriala, stimuleaza deshidratarea, reduce activitatea sistemului nervos central. Berea afecteaza ficatul si poate duce la ciroza hepatica. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca berea este principalul vinovat al accidentelor de motocileta produse de adolescenti numai in Statele Unite, 40% dintre acestea soldandu-se cu deces.

sursa: sfatulparintilor.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

Vin_Chateau_Cheval_Blanc
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

opopop  | #45
habar nu aveti ce scrieti:) stergeti mizeria de articol si luati-va niste bere si urcati in motociclete
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1796 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027604 (s)