News Flash:

Ce mancati, de fapt, daca alegeti o ciorba de burta la plic sau la conserva

25 Noiembrie 2017
6903 Vizualizari | 0 Comentarii

Un recent studiu, realizat de catre o echipa de experti a Asociatia Pro Consumatori, coordonata de conf. univ. dr. Costel Stanciu, scoate la iveala neregulile in ceea ce priveste ciorba de burta comercializata la cutie sau plic

Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat, in ultimele zile ale lunii decembrie din anul 2016, sortimentele de ciorba de burta comercializate in cadrul structurilor comerciale de tip market si hipermarket si a efectuat un studiu privind calitatea ciorbelor de burta fabricate industrial. Ciorba de burta la plic nu e ciorba de burta Expertii APC arata ca exista un singur sortiment de acest gen realizat de catre producatorul Unilever. “Este comercializat la o cantitate de 63 grame, din care se pot realiza, conform mentiunii afisate de catre acesta pe ambalaj, patru portii de „supa” a cate 250 grame fiecare.

O analiza atenta a ingredientelor mentionate pe ambalaj scoate in evidenta faptul ca acest produs nu poate fi denumit ciorba de burta, deoarece in compozitia acestuia nu se regasesc doua ingrediente de baza ale acestui produs traditional si anume burta de vita si supa de oase”, arata specialistii APC, care redau si ingredientele produsului: faina de grau, amidon de porumb, sare, grasime de vita (6,8%), carne de vita (6,2%), zer pudra (lapte), potentiatori de aroma (monoglutamat de sodiu, guanilat de sodiu, inozinat de sodiu), maltodextrina, usturoi (3,1%), grasime vegetala de palmier, lactoza, zahar, acidifiant (acid malic), arome (contin telina, lapte), condimente (radacina de leustean, curcuma, piper (0,06%), seminte de telina), extract de drojdie, antioxidanti (extract de rozmarin, butilhidroxianisol), colorant (extract de ardei rosu - 0,02%).

APC arata si ce compusi chimici contine ciorba respectiva:

E160c – Capsantina este un colorant natural cu nuante de rosu sau portocaliu care a fost interzis in Australia.

E 296 – Acid malic, acidifiant si potentiator de aroma. Concentratiile mari nu sunt permise in alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipseste capacitatea de a metaboliza cantitati mari de acid malic.

E320 – Butilhidroxianisol este un antioxidant, derivat din petrol, care poate provoca reactii alergice, hiperactivitate, cresterea colesterolului si are efect estrogenic. A fost interzis in Japonia.

E 392 - Extractul de rozmarin face parte din sectiunea Aditivi alimentari, altii decat colorantii si indulcitorii.Consumul de extract de rozmarin poate cauza reactii alergice, precum si diverse probleme de sanatate femeilor insarcinate. Totodata, nu este recomandat persoanelor care sufera de tensiune arteriala, diabet, ulcer.

E621 - Monoglutamatul de sodiu este un potentiator de gust si aroma. Acesta poate provoca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului. Nu trebuie consumat de femei insarcinate, copii, hipoglicemici, batrani sau cardiaci.

E627 – Guanilat disodic sau guanilat de sodiu este un corector de gust, care nu este sigur pentru copii; trebuie evitat de catre persoanele cu astm si guta.

E631 – Inozinat disodic este un corector de gust obtinut din carne sau peste, poate declansa reactii alergice.

Analiza sortimentelor de ciorba de burta la conserva

In structurile comerciale de tip market si hypermarket exista la comercializare 6 sortimente de ciorba de burta ambalate in conserva din tabla zincata lacuita. Aceste produse sunt fabricate/distribuite de catre Scandia Sibiu, Orkla Foods Romania, Vascar, Carrefour si Billa. Rezultatele studiului efectuat de catre APC pe aceste produse sunt urmatoarele:

  • Numai 33% dintre sortimentele de ciorba de burta la conserva analizate respecta reteta traditionala.
  • Numai 33% dintre sortimentele de ciorba de burta la conserva analizate contin cantitatea de burta si smantana specific retetei traditionale, adica peste 100 grame de burta de vita per portie si 30 grame de smantana per portie.
  • 67% dintre produsele analizate contin amidon din cartofi sau porumb, ingredient/agent de ingrosare folosit pentru a imita/reda consistenta ciorbei de burta realizata in mod traditional
  • Intr-o portie de ciorba de burta, adica de 400 ml, preparata in mod traditional, cantitatea de sare nu depaseste 1 gram per portie. In ciorbele de burta ambalate la conserva, cantitatea de sare per portie (400 ml/390 ml) variaza intre 4,8 grame si 5,33 grame! Concluzia este trasa de coordonatorul studiului, conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC „Ciorba de burta la plic sau cea din conserva este, poate, cel mai nereusit produs al industriei alimentare, deoarece niciuna din caracteristicile organoleptice ale produsului traditional: aspect, culoare, miros, textura si gust, nu a putut fi reprodusa.

Ciorba de burta la conserva este hipersodica, avand un continut de sare per portie intre 4,8 grame si 5,3 grame de sare, ceea ce inseamna necesarul zilnic de sare pentru un adult. Ciorba de burta traditionala este o delicatesa pentru cunoscatori, care trebuie servita cat mai aproape de momentul prepararii, in timp ce ciorba de burta la conserva are termen de valabilitate de pana la 4 ani.”

sursa

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

costel stanciu e320 butilhidroxianisol
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1759 (s) | 23 queries | Mysql time :0.020098 (s)