News Flash:

Ce mancam in loc de carne in timpul postului

28 Februarie 2012
5013 Vizualizari | 0 Comentarii
Mancare de ciuperci
Dintre toate legumele existente pe Pamant, despre ciuperci se spune ca ar fi cel mai bun substitut pentru carne. Au gustul si toate celelalte calitati ale carnii, doar ca le lipseste hulitul colesterolul. Spre deosebire de carne, insa, ciupercile sunt mult mai usor de digerat, procesul necesitand un consum mult mai mic de energie din partea organismului.

Ciupercile contin toate vitaminele si mineralele de care organismul nostru are nevoie pentru o buna functionare in tot timpul anului si nu numai in anumite perioade. Ciupercile sunt bogate in proteine, fier, potasiu, acid folic. Ciupercile contin vitamine precum A, B1, B2, C, D, fier, potasiu, proteine, acid folic si zinc.

Elementele din compozitia ciupercilor sunt foarte necesare organismului. Astfel, potasiul ajuta la scaderea presiunii sangelui, prevenind atacul cerebral, cuprul previne problemele cardiace, zincul regleaza metabolismul, calciul intareste oasele, pe cand fierul previne anemia.

Seleniul previne cancerul si degradarea celulelor din cauza radicalilor liberi si, de asemenea, este bun pentru oase, dinti, par si unghii. Antioxidantii maresc imunitatea organismului si previn infectiile de sezon. Combinatia de proteine, fibre si vitamine din grupul B ajuta metabolismul.

Ideale pentru hipertensivi

Prin combinatia de vitamine, minerale si fibre alimentare, dar mai ales pentru ca nu au colesterol, consumul regulat de ciuperci este ideal pentru diabetici si hipertensivi. Niacina din compozitie ajuta la prevenirea bolii Alzheimer si a altor afectiuni cognitive. In plus, antibioticele naturale pe care le contin pazesc organismul de infectii si ajuta la o vindecare mai rapida a ranilor.

Calugarii si maicutele de la manastiri sunt mari specialisti in utilizarea ciupercilor in locul carnii. Acum, in perioada postului, ciupercile sunt excelente ca inlocuitor al carnii, mai ales pentru persoanele care intentioneaza sa se abtina de la mancare de "dulce" pe toata perioada postului.

Ca si carnea, ciupercile se pot prepara in foarte multe feluri: fierte, prajite in ulei, la gratar. Din ciuperci se pot face sarmalute si ardei umpluti, ciorbe, tocanite dar pot fi folosite si drept garnituri. Citeste aici reteta tocanita de cartofi cu ciuperci.

Cele mai sigure ciuperci sunt cele cumparate de la magazin, la borcan sau cutie ori vrac.

Idee de mancare de ciuperci


Ca sa faci o tocanita de ciuperci, caleste, mai intai, o ceapa in putin ulei, alege ceapa rosie, adauga ciupercile, bine curatate si clatite, cuprinde-le cu apa si lasa-le sa fiarba inabusit, la foc mic. Cand sunt aproape fierte, adauga sare si pasta de tomate si mai lasa-le sa fiarba vreo cinci minute.

Inainte de a lua mancarea de pe foc, adauga-i unul - doi catei de usturoi pisati, amesteca bine si acopera vasul pentru cateva minute. Cine nu tine post poate face aceeasi mancare de ciuperci folosind afumatura: kaizer, carnati sau carne si, inainte de a fi servita, i se adauga, pe deasupra, o lingura de smantana. Tocanita e delicioasa cu mamaliguta.

sursa: ziare.com
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Ciuperci
ciupercile fier potasiu proteine acid folic zinc seleniul vitamine
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1701 (s) | 23 queries | Mysql time :0.029282 (s)