News Flash:

Ce este bufetul suedez

9 Iulie 2012
6702 Vizualizari | 0 Comentarii
Fara ospatar si, de multe ori, chiar fara o masa, bufetul suedez are o aura oarecum „casual“ in jurul sau. Traditia nordica veche de 300 de ani nu e lipsita insa de o anume eticheta. Care sunt regulile unui Smörgasbord?

Suedia are o bucatarie vasta, bogata in preparate din carne de porc, peste, sosuri specifice, chiftele, paine si dulciuri traditionale. Si totusi, cel mai cunoscut produs culinar de export nu e una dintre numeroasele preparate scandinave ci un mod de prezentare…
In varianta originala, Smörgasbord presupune un mic exercitiu de pronuntie. Imediat ce l-au acceptat, englezii si americanii au renuntat la diacritice pentru simplificare, iar intr-un final au decis sa-i spuna simplu, „bufet suedez“. Dar de fapt, obiceiul apartine doar in parte Suediei, fiind raspandit in intreaga peninsula scandinava sub aceeasi forma: o etalare de feluri diferite de mancare, de la aperitive la preparate calde si deserturi, pe care mesenii si le pun singuri in farfurie.
 
Smörgasbord si-a inceput „cariera“ ca idee in secolul al XVI-lea, adevarat, intr-o forma si sub un nume diferit. Înainte de masa, negustorii nord-europeni din Suedia sau Finlanda obisnuiau sa bea cateva pahare de snaps alaturi de gustari usoare. Cel mai simplu „Brännvinsbord“ era alcatuit din paine, unt, branza, peste, carnati si, bineinteles, bauturile distilate aferente. Era pregatit in cadrul unor evenimente si consumat in picioare langa masa de seara. La mijlocul secolului al XVII-lea, Brännvinsbord se transforma in Smörgasbord cand in loc de aperitive, felul a inceput sa cuprinda atat preparate calde cat si reci si s-a mutat cu totul la masa. Bufetul smörgasbord, considerabil mai consistent a inceput sa fie servit calatorilor in gari, restaurantele hotelurilor si la evenimente speciale.
Lansarea internationala a conceptului a avut loc in 1939 la Targul Mondial din New York. Delegatia Suediei a organizat un bufet traditional ca parte a targului, iar americanii l-au preluat rapid si l-au raspandit in intreaga lume sub numele mult mai accesibil de „bufet suedez“.

Eticheta

Chiar daca bufetul suedez e considerat o masa mai relaxata datorita absentei chelnerilor, exista totusi cateva reguli de urmat atat din partea celor care fac servirea cat si din partea persoanelor care consuma preparatele.
Masa este aranjata astfel incat coada care se formeaza langa sa curga usor fara ca persoanele sa se incomodeze una pe alta. Sirul incepe intotdeauna din punctul in care sunt asezate farfuriile si se termina cu tacamurile si paharele in capatul celalalt al mesei, astfel incat invitatii sa nu fie nevoiti sa le care in timp ce isi aleg mancarea. Fiecare trebuie sa-si aseze pe farfurie doar atata mancare cat incape. Suprapunerea preparatelor e considerata necivilizata, la fel si amestecul intre aperitive si mancaruri calde. In acelasi timp, nu e nici o problema in a face mai multe drumuri catre masa cu mancare, de fiecare data cand se serveste un fel nou.

sursa: stylereport

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

aperitive deserturi farfurie bufet suedez eticheta
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1377 viz    0 com
3127 viz    0 com
6531 viz    0 com
1671 viz    0 com
3010 viz    0 com
1879 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1705 (s) | 34 queries | Mysql time :0.034502 (s)