News Flash:

Ce beneficii au cartofii pentru sanatatea noastra

8 August 2019
1008 Vizualizari | 0 Comentarii

Cartofii se numara printre cele mai consumate produse alimentare din intreaga lume si asta se intampla si pentru ca pot fi preparati in foarte multe moduri. Cartofi prajiti, cartofi gratinati, piure de cartofi, supa crema de cartofi - retetele care includ deliciosii tuberculi par sa fie nelimitate.

Descoperiti in Peru, de catre spanioli, in jurul anului 1530, cartofii sunt astazi cultivati in 160 de tari din intreaga lume, existand 1.500 - 2.000 de tipuri de cartofi, care se clasifica in functie de culoare, marime si continut nutritiv. Datorita notorietatii dobandite, cartofii pot fi, in prezent, admirati intr-un muzeu.

„Frietmuseum“ din Bruges, Belgia, considerat printre cele mai ciudate muzee alimentare din lume, prezinta, cu ajutorul a mii de articole, istoria cartofului, a cartofilor prajiti si a sosurilor cu care sunt consumati. De asemenea, in orasul Mariinsk, regiunea Kemerovo, din Siberia, in anul 2008, a fost inaugurat un monument dedicat cartofului.

Acesta reprezinta o planta de cartof, din granit, inalta de un metru, care se lupta sa treaca prin pamantul crapat. Cu toate acestea, cartofii au starnit si numeroase controverse, unele persoane considerand ca leguma este una sanatoasa, in vreme ce sunt si voci care sustin ca este daunatoare pentru sanatate. Iata, asadar, care sunt principalele beneficii ale consumului de cartofi.

Cartofii contin antioxidanti care contribuie la mentinerea unei stari de sanatate bune Cartofii sunt bogati in compusi precum flavonoide, carotenoide si acid fenolic, care actioneaza ca antioxidanti si neutralizeaza moleculele potential daunatoare, cunoscute sub numele de radicali liberi. Antioxidantii impiedica procesul de imbatranire a celulelor din organism si previn aparitia unor boli grave.

Datorita continutului ridicat de antioxidanti, cartofii pot reduce riscul de a suferi de boli cronice, precum cele de inima, diabet si anumite tipuri de cancer. Consumul de cartofi contribuie la mentinerea nivelului zaharului in sange Cartofii contin un tip special de amidon, numit amidon rezistent.

Acesta nu este digerat, drept urmare trece neschimbat prin colon, unde devine o sursa de nutrienti pentru bacteriile benefice din intestin. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca amidonul rezistent are beneficii asupra sanatatii, printre acestea numarandu-se reducerea rezistentei la insulina, care, la randul ei, are un efect benefic asupra nivelului zaharului din sange.

Cartofii nu contin gluten si pot fi consumati de persoanele care sufera de boli celiace Dieta fara gluten este una dintre cele mai cunoscute din lume. Exista persoane care pot avea simptome neplacute atunci cand consuma alimente cu gluten. Printre efectele neplacute ale glutenului asupra organismului se numara dureri de stomac, diaree, constipatie, balonare si eruptii cutanate.

De aceea, in cazul persoanelor care sufera de o boala celiaca sau au intoleranta la gluten, consumul cartofilor este recomandat, pentru ca acestia nu contin proteina in cauza. Cartofii sunt satiosi Cartofii sunt recunoscuti ca fiind printre cele mai hranitoare alimente. Potrivit unui studiu recent, cartofii fierti au cel mai ridicat grad de satietate, fiind de sapte ori mai hranitori decat croissantele, de exemplu.

Cartofii contin o cantitate mare de fibre, care contribuie la cresterea starii de satietate. Cartofii sunt usor de preparat Poate unul dintre cele mai la indemana alimente, cartofii sunt usor de preparat. Prajiti, fierti, copti, in amestec cu alte alimente - cartofii pot fi folositi la aproape orice gustare.

Expertii in gastronomie atrag, totusi, atentia asupra cartofilor prajiti, care pot contin un numar mare de calorii, daca sunt pregatiti in mult ulei.

Cartofii sunt bogati in vitamine, minerale, antioxidanti, fibre si amidon rezistent. Cu toate acestea, in functie de modul de preparare si de cantitatea consumata, pot avea si efecte negative asupra organismului. Unele studii au aratat ca anumite produse din cartofi, printre acestea numarandu-se chipsurile si cartofii prajiti, pot duce la cresterea in greutate.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

beneficii cartofi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1475 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018826 (s)